Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novak (υπ. Ενέργειας Ρωσίας): Δεν ευθυνόμαστε για την πτώση των τιμών του πετρελαίου – Δεν μειώνουμε την παραγωγή μας

Novak (υπ. Ενέργειας Ρωσίας): Δεν ευθυνόμαστε για την πτώση των τιμών του πετρελαίου – Δεν μειώνουμε την παραγωγή μας
ΗΠΑ και ΟΠΕΚ ευθύνονται για την υπερπροσφορά του πετρελαίου σημείωσε ο Alexander Novak

Η Ρωσία δεν ευθύνεται για την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου, που έχει οδηγήσει τις τιμές σε καθοδική πορεία τους τελευταίους 16 μήνες, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, μιλώντας στον αμερικανικό CNBC.
Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός υπέδειξε ως υπεύθυνους τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά και τον ΟΠΕΚ.
Όπως παρατηρεί ο συντάκτης του CNBC, η υπερπροσφορά πετρελαίου έχει οδηγήσει τις τιμές από τα 114 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 στα 50 δολάρια ανά βαρέλι σήμερα, ωστόσο παρά την πτώση των τιμών ο ΟΠΕΚ, όχι μόνο δεν μείωσε την παραγωγή, αλλά αντιθέτως την αύξησε, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το κομμάτι της αγοράς που του ανήκει απέναντι στους αμερικανούς παραγωγούς.
Το CNBC σημειώνει πως ούτε η Ρωσία μείωσε την παραγωγή της, ωστόσο ο Alexander Novak κατέστησε σαφές πως δεν ευθύνεται η χώρα του για την υπερπροσφορά.
«Η βιομηχανία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι από τις σημαντικότερες στη Ρωσία», σημείωσε ο Novak, προσθέτοντας πως «σεβόμενος την εξαγωγική επιρροή της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές τα τελευταία χρόνια, εντούτοις έχουμε διατηρήσει την παραγωγή μας σταθερή την τελευταία 4ετία».
Αντιθέτως, σχολίασε, «έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ», τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ μόνο είναι υπεύθυνες για την παραγωγή επιπλέον 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που πρόκειται για μια μεγάλη ποσότητα και η αγορά δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαχειριστεί αυτή την τεράστια ποσότητα πετρελαίου».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του δύο είναι οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την υπερπαραγωγή: η επιτάχυνση του ρυθμού εξαγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου και η αύξηση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ρυθμό ταχύτερο από τον κανονικό».
Ο Novak ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να διώξει τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου από την αγορά.
«Ξεκάθαρα όχι, κανείς δεν έχει τέτοιους στόχους, καθώς πρόκειται για ανταγωνιστική αγορά», ανέφερε ο Novak, προσθέτοντας πως πολλές χώρες που κάποτε ήταν εισαγωγείς έχουν καταστεί πλέον εξαγωγείς πετρελαίου ή έχουν εγχώρια παραγωγή που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών τους.
«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην αγορά, αυξάνοντας την παραγωγή της», επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν επαφές, ώστε να σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ εντός του Οκτωβρίου.
«Αναμφίβολα θα συζητήσουμε για την παρούσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας, τις τιμές, αλλά και για τα σχέδια μας και για την παραγωγή και τη ζήτηση», ανέφερε ο Novak, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου.
Τέλος, είπε πως κάποια από τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προτείνει την εξισορρόπηση της παραγωγής με τη ζήτηση, ωστόσο «η Ρωσία εκτιμά πως αυτές οι προσαρμογές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για βραχυπρόθεσμα μέτρα και στο μέλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης