Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buiter (Citigroup): Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά θέματα, που συζητήθηκαν στην ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας

Buiter (Citigroup): Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά θέματα, που συζητήθηκαν στην ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας
Η απειλή οικονομικής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες αποτελεί ουσιαστική πηγή ανησυχίας 
Τα τέσσερα βασικά ζητήματα, που μονοπώλησαν τις συζητήσεις στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Λίμα του Περού, αποκάλυψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, σε σχετικό σημείωμα.
Αναλυτικότερα, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στη Σύνοδο «κέρδισαν»:
1. Η οικονομίας της Κίνας: Η κοινή εκτίμηση όλων, σύμφωνα με τον Buiter, είναι ότι σύντομα θα υπάρξει σταθεροποίηση στην οικονομία της Κίνας, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ δεν αναμένουν να επιδεινωθεί δραματικά έως τα τέλη του 2015.
Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες.
Η αντίληψη είναι πως η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, ενώ ορισμένες φορές και ακατανόητη.
Ορισμένοι μάλιστα συνομιλητές του Buiter στη Σύνοδο έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο η Κίνα, σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια, να υποφέρει εντονότερη επιβράδυνση, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην πολιτική της.
2. Ο κίνδυνος κρίσης στις αναδυόμενες αγορές: Ο Buiter σημειώνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων, με τους οποίους μίλησε στη Λίμα, μεταφράζουν την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες ως αναπτυξιακή κρίση και όχι ως οικονομική κρίση.
Επιπλέον, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να προβούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ τους να επανέλθει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Εντούτοις, με ορισμένες εξαιρέσεις, ειδικότερα, την Ινδία, οι προσδοκίες για δομικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομικών είναι περιορισμένες.
3. Οι επιπτώσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες από την κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες: Καθώς η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών έχει λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, από την οικονομική κρίση και έπειτα, πολλοί είναι όσοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την επίπτωση της επιβράδυνσης αυτής της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Buiter, σε γενικές γραμμές, η αισιοδοξία επικράτησε.
Όπως σημειώνει, υπήρξε κάποια ανησυχία, ωστόσο γενικότερα, η αίσθηση είναι ότι οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομικών θα είναι μετριοπαθείς στις αναπτυγμένες οικονομίες, με την εξαίρεση, ίσως, χωρών όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία, οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται στα εμπορεύματα.
Η κοινή εκτίμηση είναι ότι αυτές θα είναι «ΟΚ».
4. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι κεφαλαιακές ροές: Καθώς η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του γουάν, έδωσε το έναυσμα σε συζητήσεις γύρω από τον «νομισματικό πόλεμο» και, ως εκ τούτου, γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Οι συνομιλητές του Buiter, εμφανίστηκαν «άνετοι» με τις κινήσεις στις συναλλαγματικές αγορές, έως τώρα, εντούτοις εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις κεφαλαιακές ροές.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με ό,τι ίσως αναμενόταν, οι διεθνείς κεφαλαιακές ροές αναδείχθηκαν ως πηγή έντονης ανησυχίας για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους κρατών.
Μάλιστα, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, «κάλεσαν» την Κίνα να ρίξει το βάρος στην εξυγίανση των εγχώριων ανισορροπιών, προτού επιχειρήσει την περαιτέρω απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.
Κλείνοντας, ο οικονομολόγος της Citigroup κατέστησε σαφές πως «οι περισσότερες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ήταν πιο αισιόδοξες από τις προσδοκίες μας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης