Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Μετά την αξιολόγηση η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Moscovici: Μετά την αξιολόγηση η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Η Ευρώπη μπορεί να αναπτυχθεί δυναμικά, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες οικονομίες, τόνισε ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που εκτιμάται για τα τέλη του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο Pierre Moscovici, γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» και στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως σημείωσε, αν και «δεν υπάρχει όρεξη» μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ για μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν μια αναδιάρθρωσή του, η οποία θα μπορούσε να αναφέρεται σε επέκταση της αποπληρωμής του χρέους ή μείωση των επιτοκίων.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σημείωσε ο Pierre Moscovici, είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πρόσθεσε ότι απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ (σ.σ. στη Σύνοδο), μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις και συνεδριάσεις.
«Νομίζω ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», τόνισε ο γάλλος επίτροπος.
Όσον αφορά την Ευρώπη, τόνισε ότι είναι σε θέση να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.
Όπως ανέφερε, δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για τα έτη 2015 και 2016 για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του, «η ανάκαμψη της Ευρώπης είναι δυναμική και στερεή και δεν υπάρχει λόγος για σημαντική αλλαγή των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2015 και το 2016».
«Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουμε την δυναμική ανάπτυξης και να καταστήσουμε αυτή την ανάκαμψη διαρκή, βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη», υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος.
Στην τελευταία πρόβλεψη του Μαΐου, η Κομισιόν εκτιμούσε για την Ε.Ε. ανάκαμψη 1,8% φέτος και 2,1% το 2016.
Ερωτηθείς πώς η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ενώ η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνεται, ο Pierre Moscovici είπε ότι η οικονομία της Ευρώπης πρέπει να καταστεί απολύτως πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και καινοτόμος.
Βασικοί οδηγοί για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον γάλλο επίτροπο, είναι η δημοσιονομική ενοποίηση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις.
Μάλιστα, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Juncker, για την δημιουργία επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης