Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Πρώτα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά η απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα

tags :
Lagarde (ΔΝΤ): Πρώτα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά η απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα
Tο ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμo
(upd)Σαφές μήνυμα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους Ευρωπαίους δανειστές της απέστειλε από το μακρινό Περού η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde.
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Lagarde κατέστησε σαφές πως σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, το Ταμείο περιμένει πρώτα να δει μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα αποφασίσει το ίδιο τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω χορήγησης νέων δανείων.
Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη χορήγηση νέων δανείων, τόνισε, για να προσθέσει πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εμφανίζεται, ακόμη πολύ επιφυλακτική απέναντι σε οποιοδήποτε μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μολονότι το Βερολίνο είχε θέσει ως προϋπόθεση της συμμετοχή του ΔΝΤ για την έγκριση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.
"Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει επί του συγκεκριμένου θέματος", διεμήνυσε η Lagarde, ελάχιστα μάλιστα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει μαζί της - την ερχόμενη Κυριακή 11/10 - ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, που επίσης βρίσκεται στη Λίμα του Περού.
Αναφερόμενη στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ προειδοποίησε πως πρέπει να μπει φρένο στην υπερβολική εξάρτηση των ανά τον κόσμο οικονομιών από τις αδύναμες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, χαρακτήρισε προβλεπόμενη την επιβράδυνση της οικονομίας της, καλώντας ταυτόχρονα τις αγορές να το... συνηθίσουν, καθώς, όπως τόνισε, αυτή είναι η ώρα αναμόρφωσης της κινεζικής οικονομίας.

Βέβαιος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο από τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το τρίτο διεθνές πρόγραμμα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευτούν να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο» είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στη Λίμα του Περού.
«Το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιουλίου, το ΔΝΤ είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης, το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα» συνέχισε ο Sapin.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης