Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Δραματικό τεστ αντοχής η προσφυγική κρίση για την Ε.Ε.

Tusk (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Δραματικό τεστ αντοχής η προσφυγική κρίση για την Ε.Ε.
Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τόνισε ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου
Δραματικό τεστ αντοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινή υποχρέωση των κρατών μελών της Ένωσης να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Όπως σημειώνει ο Donald Tusk, όλοι είναι επικριτικοί έναντι της Ευρώπης και λίγοι είναι εκείνοι που υπερασπίζονται το καλό της όνομα.
«Όμως, οι πρόσφυγες έρχονται διότι η κοινότητά μας είναι ακόμη πιο ανοιχτή και ανεκτική έναντι των υπολοίπων», σημειώνει.
Η αλληλεγγύη απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».
Όλοι πρέπει να σέβονται τους συμπεφωνημένους κανόνες (Δουβλίνο, ποσοστώσεις), τονίζει και επισημαίνει ότι η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντοτε τη θυσία μέρους των συμφερόντων μας.
«Πρέπει να στηριζόμαστε κυρίως σε εμάς τους ίδιους, οι γείτονές μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», αναφέρει και προσθέτει ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για «βρόμικες δουλειές» ή ως πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί.
Προσθέτει δε, ότι μια πιθανή νίκη του καθεστώτος Άσαντ, που είναι περισσότερo πιθανή σήμερα με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.
Η αποκατάσταση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα είναι προϋπόθεση για μια λειτουργική, ανθρωπιστική, ασφαλή μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι μαζί με την αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και κοινή λογική.
«Η Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα ισοδυναμεί με Ευρώπη χωρίς τη συνθήκη Σένγκεν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι υπάρχει μια μεγάλη σειρά από «πολιτικά αρσενικά» (political machos) που μπορούν να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς πολιτικούς ηγέτες, αν δεν μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη των κοινοτήτων τους, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης