Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Αποπλήρωσε σήμερα ομόλογα αξίας 5,9 δισ. δολαρίων

Αργεντινή: Αποπλήρωσε σήμερα ομόλογα αξίας 5,9 δισ. δολαρίων
Πρόκειται για τα ομόλογα Boden 2015, τα οποία εκδόθηκαν το 2005 προκειμένου να δοθούν στη Βενεζουέλα ως αντάλλαγμα για φρέσκα κεφάλαια που δάνεισε το Καράκας στο Μπουένος Άιρες ώστε να καλύψει χρέη προς πολυμερή πιστωτικά ιδρύματα
Η Αργεντινή ολοκλήρωσε σήμερα την αποπληρωμή 5,9 δισ. δολαρίων που αντιστοιχούν στη λήξη κεφαλαίου και τόκων του ομολόγου Boden 2015, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η αποπληρωμή πραγματοποιήθηκε «κανονικά, εν ευθέτω χρόνω, διασφαλίζοντας τη σιγουριά στο πλαίσιο της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και συναλλαγματικής σταθερότητας».
Αργότερα, η πρόεδρος της χώρας Cristina Fernandez σε τηλεοπτικό μήνυμά της ανέφερε ότι η Αργεντινή έκλεισε «το τελευταίο κεφάλαιο του μεγάλου αργεντίνικου χρέους» με την ακύρωση του Boden 2015.
Σημειώνεται ότι τα Boden 2015 εκδόθηκαν το 2005 προκειμένου να δοθούν στη Βενεζουέλα ως αντάλλαγμα για φρέσκα κεφάλαια που δάνεισε το Καράκας στο Μπουένος Άιρες ώστε να καλύψει χρέη προς πολυμερή πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως ανέφερε η Fernandez, «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση που εκδίδει μια σειρά ομολόγων είναι η ίδια που τα αποπληρώνει και δεν τα αφήνει για άλλη κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ακόμη ότι με την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών η Αργεντινή μειώνει το επίπεδο του δημοσίου χρέους της στο 42,8% του ΑΕΠ και αυτό του εξωτερικού χρέους στο 13% του ΑΕΠ.
Μετά την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, όπως ανακοίνωσε, υποχώρησαν κατά 4,741 δισ. δολάρια, στα 27,713 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης