Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Την ΕΚΤ μηνύουν περισσότεροι από 200 επενδυτές για τον ρόλο της στο ελληνικό PSI

Telegraph: Την ΕΚΤ μηνύουν περισσότεροι από 200 επενδυτές για τον ρόλο της στο ελληνικό PSI
Οι ενάγοντες καταγγέλλουν πως η ΕΚΤ προστατεύθηκε από τη ζημιά που υπέστησαν οι ιδιώτες
Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μηνύουν περισσότεροι από 200 επενδυτές για τον ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό PSI του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Ειδικότερα, οι ιταλοί επενδυτές εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν σε παράβαση της αρχής ίσως η μεταχείρισης των πιστωτών, καθώς έδωσε παρανόμως προνόμια στην ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, η ΕΚΤ είχε τη δυνατότητα και προχώρησε σε ανταλλαγή των ελληνικών τίτλων που κατείχε με νέους, εγγυημένους τίτλους.
Ως απόρροια αυτού του swap η ΕΚΤ προστατεύτηκε από τη ζημία που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές, μετακυλώντας παράλληλα πρόσθετες απώλειες σε αυτούς.
Συγκεκριμένα, οι επενδυτές σημειώνουν πως την ώρα που η ΕΚΤ, αλλά και οι υπόλοιποι επίσημοι πιστωτές προστατεύτηκαν από το ελληνικό PSI, οι ίδιοι υπέστησαν αναγκαστικό «κούρεμα» 53,5%.
Οι μηνυτές αιτούνται αποζημίωση ίση με 12 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ, με την τύχη της υπόθεσης να κρίνεται, σύμφωνα με την Telegraph, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.
Η Telegraph τονίζει, παράλληλα, πως σε περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει τους ενάγοντες, θα δημιουργηθεί το δεδικασμένο και θα ανοίξει ο δρόμος σε μια σειρά από μηνύσεις και αγωγές κατά της ΕΚΤ, από όσους επλήγησαν από το ελληνικό PSI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης