Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Suisse: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την Volkswagen – Έως και στα 78 δισ. ευρώ το κόστος του σκανδάλου

Credit Suisse: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την Volkswagen – Έως και στα 78 δισ. ευρώ το κόστος του σκανδάλου
Η μετοχή της Volkswagen αναμένεται να υποχωρήσει 20% επιπλέον
Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον της Volkswagen, αν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της Credit Suisse επιβεβαιωθούν.
Ειδικότερα, σε σχετικό σημείωμα, η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως το κόστους του σκανδάλου ενδέχεται να αγγίξει ως και τα 78 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει περαιτέρω πτώση της μετοχής της κατά 20%.
Το πλήγμα που υφίσταται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τους ρύπους και έπειτα, απηχείται στην πτώση της μετοχής της κατά 35%.
Ωστόσο, η Credit Suisse διατυπώνει την εκτίμηση ότι η μετοχή θα πέσει επιπλέον 20%, με βάση τα στοιχεία, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιδρούν στα αρνητικά για την Volkswagen νέα και οι κραδασμοί από το σκάνδαλο δεν απορροφώνται.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα υπολογίζει το συνολικό κόστος του σκανδάλου από 23 δισ. ευρώ έως και 78 δισ. ευρώ, με την «ψαλίδα» να είναι μεν μεγάλη, το κόστος, ωστόσο, να παραμένει υπέρογκο σε κάθε περίπτωση.
Το κόστος αφορά στην ανάκληση και διόρθωση των επηρεαζόμενων οχημάτων, την αποπληρωμή των προστίμων και το πλήγμα στις πωλήσεις.
Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρεία έχει ανακαλέσει 4 χιλ. οχήματα από την αγορά της Βρετανίας.
Αναλυτικότερα, ως προς το κόστος, στο καλύτερο (bull) σενάριο για την VW, το κόστος για κάθε όχημα που ανακαλείται υπολογίζεται στα 300 ευρώ, ενώ στο χειρότερο (bear) σενάριο το κόστος ανά όχημα εκτοξεύεται στα 2.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η Credit Suisse προειδοποιεί πως τα οικονομικά στοιχεία της αυτοκινητοβιομηχανίας δείχνουν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει το κόστος, ενώ ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας μεταφράζονται σε τιμή στόχο 83 ευρώ για τη μετοχή της Volkswagen, έναντι 105,5 ευρώ στο οποίο αποτιμήθηκε στο κλείσιμο της χθεσινής (1/10) συνεδρίασης του Dax.

vw costs
(Πρώτη Ενημέρωση: 12:19, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης