Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Ίση μεταχείριση για πρόσφυγες και μετανάστες

Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Ίση μεταχείριση για πρόσφυγες και μετανάστες
Οι ηγέτες θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ατζέντα που θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα αποκλείει κανέναν
Με αφορμή την 70η συνέλευση του ΟΗΕ, που ασχολείται και με την προσφυγική κρίση, ο Οργανισμός για τα Ανθρώπινα ζητάει ίση μεταχείριση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Και επικρίνει τον διαχωρισμό που γίνεται, με το ακόλουθο ψήφισμα στο οποίο υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται κανένας άνθρωπος.
«Η μετανάστευση είναι η ιστορία της ανθρωπότητας.
Στις καλύτερες στιγμές της μας διδάσκει ιστορίες για δασκάλους, γιατρούς, εργάτες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες που γνώρισαν την επιτυχία στις χώρες που τους φιλοξένησαν.
Αλλά σήμερα, οι θάνατοι και η βία, τα κλειστά σύνορα, οι ακόμα πιο ψηλοί φράχτες και οι οικογένειες που χωρίζονται είναι μία ιστορία αποτυχίας.
Σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προλάβει τις αιτίες του κακού σε πρώτη φάση.
Αποτυγχάνοντας παράλληλα να προστατέψει τους πιο ευάλωτους μετανάστες.
Σε αυτές τις επισφαλείς μεταναστευτικές ροές, η κινητοποίηση είναι σπάνια εθελοντική με την πραγματική έννοια του όρου.
Οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν διώξεις και συγκρούσεις ταξιδεύουν μαζί με τους μετανάστες που πλήττονται από τη φτώχεια, τις διακρίσεις και την απελπισία.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων, αυτοί που «δικαιούνται» κι εκείνοι που «δεν δικαιούνται». Αλλά είναι όλοι άνθρωποι.
Η σημερινή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι αναπόφευκτη, ούτε αβάσιμη.
Προκαλούμε τους ηγέτες να δείξουν συμπόνια και εντιμότητα στον καθορισμό μίας ατζέντας δικαιωμάτων για τη μετανάστευση στον 21ο αιώνα.
Η ατζέντα αυτή θα πρέπει να αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και να συμπεριλάβει τις υποχρεώσεις του διεθνούς δικαίου.
Θα πρέπει να αναγνωρίσει τις δομική ανάγκη για μετανάστες σε πολλές αγορές και να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τη δηλητηριώδη ρητορική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Η αναπτυξιακή ατζέντα για το 2030 υπόσχεται να διαχειριστεί το μεταναστευτικό με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην αφήνει κανέναν πίσω.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για όλους τους μετανάστες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης