Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα το Πουέρτο Ρίκο

FT: Να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα  των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα το Πουέρτο Ρίκο
Υπάρχει νομικό κενό, αλλά ασκούνται πιέσεις στο Κογκρέσο έτσι ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση του χρέους του Π. Ρίκο
Το Πουέρτο Ρίκο απευθύνθηκε και επίσημα στις ΗΠΑ ζητώντας να περάσουν το συντομότερο δυνατό έναν νόμο έτσι ώστε να ενταχθεί στον αμερικάνικο πτωχευτικό κώδικα, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, η Melba Acosta Felbo, πρόεδρος της Κυβερνητικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία έχει ουσιαστικά το ρόλο υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε από την οικονομική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ να βοηθήσει το Πουέρτο Ρίκο να ξεπεράσει την κρίση.
Ο γερουσιαστής Orrin Hatch ήταν σκεπτικός στο ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Κοινοπολιτεία να χρησιμοποιήσει το Chapter 9 του Πτωχευτικού Κώδικα για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η επικεφαλής της Κυβερνητικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (GDB) δεν μάσησε τα λόγια της.
«Η κατάσταση στο Π. Ρίκο έχει ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή και το νησί αντιμετωπίζει μία επείγουσα κρίση ρευστότητας, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους και απειλείται από σημαντικά χρηματοδοτικά κενά την προσεχή δεκαετία».
Το Chapter 9 χρησιμοποιείται από δήμους και το Ντιτρόιτ κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αναδιαρθρώσει πριν από μερικά χρόνια το χρέος του, αλλά με το Πουέρτο Ρίκο υπάρχει νομικό κενό, διότι δεν είναι ούτε κράτος, ούτε δήμος.
Η κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής πιέζει, λοιπόν, το Κογκρέσο για να περάσει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους και η Acosta ανέφερε στην ομιλία της.
«Η μη διαθεσιμότητα μίας νομικής επιλογής για την προσαρμογή του χρέους έχει δημιουργήσει ένα συνολικό περιβάλλον αβεβαιότητας που κάνει ακόμα πιο δύσκολο για το Πουέρτο Ρίκο να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές προκλήσεις και προσθέτει νέες απειλές για την οικονομία του.
Το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τώρα γιατί η αποτυχία να ενεργήσουμε δεν είναι επιλογή για τα 3,5 εκατομμύρια Αμερικάνους που ζουν στο Πουέρτο Ρίκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης