Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Νίκη στις εκλογές της Καταλονίας των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία δείχνει exit poll

Ισπανία: Νίκη στις εκλογές της Καταλονίας των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία δείχνει exit poll
Πάνω από το 35% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες ως τις 13:00
(upd) Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφεται στις εκλογές της Καταλονίας, ενώ το exit poll δείχνει ότι τα κόμματα  που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Μάλιστα, ο συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο "Junts pel Si" (Μαζί για το Ναι) θα λάβει από 63 έως 66 έδρες στη Βουλή των 135 εδρών .
Επιπλέον, το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει από 11 μέχρι 13 έδρες, σύμφωνα με το extit poll τοy τοπικoύ τηλεοπτικού δικτύου TV3, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.
Έτσι, από κοινού οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί το 49,8% των ψήφων.
Πάντως όπως έχουν ξεκαθαρίσει εάν κερδίσουν την πλειοψηφία θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης σημειώνει ότι θα εμποδίσει δικαστικά διότι το απαγορεύει το ισπανικό σύνταγμα.
Μέχρι αργά το απόγευμα, σύμφωνα με όσα  μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενο στοιχεία των τοπικών αρχών, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες έφτασε στο 63%.
Μάλιστα, καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής κατά 7% σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2012, οπότε η συμμετοχή ήταν στο 56%.
Μετά την ψήφο του ο εθνικιστής Artur Mas, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, δήλωσε "σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στην Καταλονία.
Έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που τίθενται από την ισπανική κυβέρνηση.
Τώρα, η Καταλονία αντιμετωπίζει τη μοίρα της".

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Κάθε προηγούμενο θα ξεπεράσει όπως φαίνεται η συμμετοχή στις εκλογές της Καταλoνίας, καθώς σύμφωνα με την Humanite ήταν κατά 5,7% μεγαλύτερη από εκείνες του 2012 μέχρι το μεσημέρι.
Αυτό δείχνει και τη σημασία που έχουν για τους Καταλανούς οι συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές», καθώς μπορεί να φέρουν στην εξουσία έναν συνασπισμό υπέρ της ανεξαρτησίας.
Μία συγκυβέρνηση των συντηρητικών με το αριστερό κόμμα που σε λιγότερο από δύο χρόνια θα διενεργήσει ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία. Μέχρι τις 13:00 το 35% των ψηφοφόρων μίας περιοχής 7,5 εκατομμυρίων ατόμων είχε προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τους αντιπροσώπους του και να πει ναι ή, όχι στο να ξεκινήσει η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας από την Ισπανία.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας με προεξάρχοντα τον πρώην πρόεδρο της περιοχής Arthur Mas έχουν μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα, υποσχόμενοι ότι αν εκλεγούν θα φέρουν την Καταλωνία προς την ανεξαρτησία το αργότερο ως το 2017.
«Θα δούμε ποιος θα κερδίσει, αλλά η δημοκρατία θα επιστρέψει στην Καταλωνία» δήλωσε ο Mas, προσθέτοντας για τους διαδηλωτές ότι «έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ως έθνος» και υπενθυμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα θα αποφασίσει για το μέλλον της Καταλωνίας».
Ήθελε να το κάνει και πριν από τρία χρόνια, αλλά τότε η Μαδρίτη το αρνήθηκε, επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητά του.

(Πρώτη ενημέρωση 19:03, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης