Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Πρόβλημα ρευστότητας έχει το Ισλαμικό Κράτος – Λόγω μείωσης των εσόδων από φόρους

Business Insider: Πρόβλημα ρευστότητας έχει το Ισλαμικό Κράτος – Λόγω μείωσης των εσόδων από φόρους
Το ISIS κέρδιζε 100 εκ. δολάρια ετησίως από τη μαύρη αγορά του πετρελαίου, αλλά πριν την πτώση των τιμών
Το Ισλαμικό Κράτος αγωνίζεται να επιβιώσει οικονομικά, σύμφωνα με το Business Insider.
Έναν χρόνο και κάτι μετά την ανακήρυξη του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ, το εξτρεμιστικό γκρουπ δυσκολεύεται να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους κατοίκους των περιοχών που ελέγχει.
Ειδικοί, αλλά και κάτοικοι του χαλιφάτου ανέφεραν στο Newsweek ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στα εισοδήματα ανάμεσα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τον μέσο πολίτη.
Μέρος του προβλήματος της ρευστότητας οφείλεται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις με συνέπεια το Ισλαμικό Κράτος να ξοδεύει περισσότερα για όπλα, παρά για τις ανάγκες των ανθρώπων, που είναι περίπου 8 εκατομμύρια στην περιοχή του.
Προκειμένου να καλύψει την πτώση των εσόδων του το ISIS έχει αυξήσει τη φορολογία που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων του.
Ο δογματισμός του ISIS επηρεάζει επίσης την οικονομία, καθώς υπάρχουν πολλοί αυστηροί νόμοι για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, ενώ εξειδικευμένοι επιστήμονες εγκαταλείπουν το χαλιφάτο.
Άνθρωποι που έχουν κάποια κατάρτιση, όπως οι γιατροί, μεταναστεύουν, ενώ η βιομηχανία πετρελαίου είναι ένας ακόμα τομέας που παρατηρείται έλλειψη ικανού στελεχιακού δυναμικού.
Η οικονομία του Ισλαμικού Κράτους εξαρτάται εκτός από τους φόρους και από το πετρέλαιο και το 2014 έβγαλε 100 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας το αργό στη μαύρη αγορά.
Αλλά με τόσους ανθρώπους να μεταναστεύουν, υπάρχουν όλο και λιγότεροι για να πληρώνουν φόρους στο ISIS.
Το κόστος των τοπικών υπηρεσιών και καθημερινών θεμάτων ανέβηκε στα ύψη στη Μοσούλη του Β. Ιράκ από τότε που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Πριν το ISIS ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 30 σεντ, αλλά τώρα η τιμή του έχει εκτιναχθεί  στα 2 δολάρια, ενώ ένα γκαζάκι μαγειρέματος ανέβηκε από τα 5 στα 25 δολάρια.
Επίσης οι ισχυρισμοί του Ισλαμικού Κράτους ότι βοηθάει τους φτωχούς δεν στέκουν.
Η μόνη ανακούφιση είναι μία κοινωνική κουζίνα που διευθύνεται από τους ντόπιους και παρέχει ένα γεύμα τη μέρα σε όσους πεινάνε.
Οι κάτοικοι ματώνουν οικονομικά για να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα του ISIS.
Μέρος της απώλειας εσόδων του ISIS οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ να σταματήσει να πληρώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στις περιοχές του.
Και το ISIS είχε εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια αυξάνοντας στο 50% τη φορολόγηση των μισθών των κυβερνητικών υπαλλήλων.
Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να φεύγουν και την κυβέρνηση του Ιράκ να αγωνίζεται να κρατήσει τους μισθούς των εργαζόμενων μακριά από τα νύχια του ISIS, αυτό έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε 1,4 δισ. δολάρια το 2014, αλλά σχεδόν τα μισά από αυτά ήταν από ληστείες ιρακινών τραπεζών.
Μόνο η μισθοδοσία των μαχητών ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν και μειώνονται τα έσοδα από τους φόρους, το ISIS θα έχει πρόβλημα στο να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του, όπως σχεδιάζει.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χαλιφάτο θα καταρρεύσει σύντομα.
Στο ΙSIS είναι ευχαριστημένοι με το να διοικούν ένα κράτος στα πρότυπα των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990 στο Αφγανιστάν.
Αυτό παραπέμπει σε μία εκδοχή κράτους δικαίου που λειτουργεί κυρίως με τα όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης