Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Τελείωσε το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο – Επανήλθε στην εξουσία ο μεταβατικός πρόεδρος

Le Monde: Τελείωσε το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο – Επανήλθε στην εξουσία ο μεταβατικός πρόεδρος
Θα γίνουν εκλογές, αλλά παραμένει άγνωστη η τύχη της προεδρικής φρουράς, μέλη της οποίας έκαναν το πραξικόπημα
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Michel Kafando επανήλθε στην εξουσία την Τετάρτη μία εβδομάδα μετά την ανατροπή του από ένα πραξικόπημα κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης, αναφέρει η Le Monde.
O πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Ιsaac Zida ανέλαβε με τη σειρά του και πάλι τα καθήκοντά του την Τετάρτη, μεταθέτοντας τις εκλογές που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τις 11 Οκτωβρίου, μερικές βδομάδες αργότερα.
Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, επρόκειτο να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος που άρχισε τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο πρώην πρόεδρος Blaise Compaore ανατράπηκε από μία λαϊκή εξέγερση.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως, ο Michel Kafando ανατράπηκε με τη σειρά του από ένα πραξικόπημα της προεδρικής φρουράς, ενός επίλεκτου σώματος στη Μπουρκίνα Φάσο.
Αλλά τελικά το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη οι πραξικοπηματίες με απόφαση του επικεφαλής τους Gilbert Diendere αποφάσισαν την επιστροφή του στην εξουσία και συνθηκολόγησαν.
Ένα άλλο θέμα τώρα είναι αν θα δοθεί αμνηστία στους πραξικοπηματίες.
Ο πρόεδρος Michel Kafando ζήτησε την Τετάρτη «να τιμηθεί η μνήμη των συμπατριωτών του που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους».
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 10 διαδηλωτές σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Η μοίρα της προεδρικής φρουράς παραμένει άγνωστη.
Συμφωνήθηκε τα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας να παραμείνουν υπό περιορισμό στη βάση τους στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.
Ο πρωθυπουργός Ιsaac Zida και πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν ζητήσει, πάντως, τη διάλυσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης