Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας διατηρεί τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 13%

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας διατηρεί τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 13%
Παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου
Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας διατήρησε τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 13% γράφουν οι Financial Times.
Παρά την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου που είναι από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας της δυτικής Αφρικής, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,3% τον τελευταίο μήνα, λίγο πάνω από το ανώτατο όριο του 9% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό του από τον Φεβρουάριο του 2013.
Ο Kevin Dale διευθυντής επενδύσεων στο Αμπερτίν της Σκωτίας περιμένει ότι η συναλλαγματική πολιτική της Νιγηρίας δεν θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον, με βάση και πρόσφατο σχόλιο του προέδρου Muhammadu Muhari ότι «δεν θα είναι υγιές αν υποτιμήσουμε περαιτέρω το νάιρα» (νόμισμα της Νιγηρίας).
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Νιγηρίας Godwin Emefiele, που δέχτηκε τα πυρά από τοπικούς οικονομολόγους και ξένους επενδυτές για μία σειρά ελέγχων στο νόμισμα, ισχυρίστηκε ότι υποστήριξε το νάιρα, επειδή είχε αποδυναμωθεί κατά 20% από τότε που άρχισε η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Η Νιγηρία, που είναι πρώτη στις εξαγωγές αργού στην Αφρική χτυπήθηκε σκληρά από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξή της επιβραδύνθηκε κατά 2,35% ετησίως, έναντι 6,54% το αντίστοιχο διάστημα πριν από έναν χρόνο.
Πάνω από μία δωδεκάδα αναλυτών από το Λάγος της Νιγηρίας και το Λονδίνο υποστήριξαν ότι η χρηματιστηριακή αξία του νάιρα έπεσε κατά 10 με 20% και πλέον η ισοτιμία είναι 199 νάιρα για ένα δολάριο.
«Το γεγονός ότι το νάιρα αποδυναμώνεται, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι πολιτικές» λέει ο John Ashbourne από το Capital Economics και προσθέτει ότι δεν περιμένει αύξηση των επιτοκίων πριν το 2015.
Αλλά αναγνωρίζει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Όπως ότι η άνοδος του πληθωρισμού που εκτόξευσε στα ύψη τιμές εισαγόμενων αγαθών όπως το ρύζι, οδήγησε αναγκαστικά στην απαγόρευση εισαγωγών για 41 προϊόντα μεταξύ των οποίων το ρύζι και οι σωλήνες χάλυβα που δεν παράγει η Νιγηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης