Τελευταία Νέα
Διεθνή

Irish Times: Οι Έλληνες δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα – Μεγάλα τα ποσοστά αποχής

Irish Times: Οι Έλληνες δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα – Μεγάλα τα ποσοστά αποχής
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταλαμβάνει 155 έδρες από τις συνολικά 300 έδρες της Βουλής, ήτοι μικρή πλειοψηφία, κάτι που ίσως μεταφραστεί σε πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να προσκαλέσει και τρίτο κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας
Οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη ευκαιρία στο γραφείο του πρωθυπουργού, ή τουλάχιστον όσοι προσέφυγαν στις κάλπες, σημειώνει η ιρλανδική εφημερίδα «Irish Times».
Ειδικότερα, κάνει λόγο για εκλογές που ανέδειξαν μεν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαδεύτηκαν, δε, από χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες, μόλις 55%.
Με τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία να κλειδώνει στις 7 μονάδες φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να συνεχίσει τους αγώνες, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στη σκηνή, από όπου εκφώνησε τον νικητήριο λόγο του.
Το κόμμα του κ. Καμμένου κατάφερε να μπει στη Βουλή, με ποσοστό άνω του 3%, παρά τις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν να μένει εκτός.

Μικρή πλειοψηφία

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταλαμβάνει 155 έδρες από τις συνολικά 300 έδρες της Βουλής, ήτοι μικρή πλειοψηφία, κάτι που ίσως μεταφραστεί σε πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να προσκαλέσει και τρίτο κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην προηγούμενη Βουλή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε 162 βουλευτές, προτού περίπου το ¼ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αντιταχθεί στο τρίτο Μνημόνιο, οδηγώντας τον ΑΛ. Τσίπρα στην απόφαση για πρόωρες εκλογές.
Η νέα Βουλή αποτελείται από 8 κόμματα, σημειώνουν οι Irish Times, επισημαίνοντας ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή» αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη στη Βουλή, βλέποντας τα ποσοστά του να αυξάνονται κατά 1%, στο 7%.

Δολοφονία

Τα ενισχυμένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είδαν με απογοήτευση οι συστημικοί πολιτικοί, καθώς ήρθαν μετά την δημόσια δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου, επικεφαλής του κόμματος, περί «πολιτικής ευθύνης», όχι όμως και «ποινικής ευθύνης» στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το μαχαίρωμα του Π. Φύσσα, ενός αντί-φασίστα μουσικού, από ένας μέλος της Χρυσής Αυγής προκάλεσε πλήγμα στο κόμμα, με την ηγεσία και δεκάδες μέλη να κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση.
Στη συνέχεια, οι Irish Times, αναφέρουν πως τέταρτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, πέμπτη το ΚΚΕ, έκτη το Ποτάμι, έβδομη οι Ανεξάρτητοι έλληνες και όγδοη η Ένωση Κεντρώων, που μπαίνει στη Βουλή μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.
Έκπληξη σε αυτές τις εκλογές αποτελεί η αποτυχία εισόδου στη Βουλή της Λαϊκής Ενότητας, το κόμμα των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά του Μνημονίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης, πρώην υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως «χάσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης