Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ο Τσίπρας πέτυχε, αλλά η αποχή δείχνει το μέλλον της κυβέρνησης

Le Monde: Ο Τσίπρας πέτυχε, αλλά η αποχή δείχνει το μέλλον της κυβέρνησης
Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε πιο άνετα απ' ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις
Για τρίτη φορά μέσα σε μία χρονιά οι Έλληνες έδειξαν εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Le Monde.
O ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές πολύ πιο άνετα από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας το 35% των ψήφων έναντι 28% της ΝΔ αναγκάζοντας τον Μεϊμαράκη να παραδεχτεί την ήττα του και να συγχαρεί τον Τσίπρα.
Ο Τσίπρας πέτυχε, αλλά η μεγάλη αποχή που ξεπέρασε το 40% σε μία χώρα που η ψήφος είναι υποχρεωτική δείχνει το μέλλον της κυβέρνησης.
Με το μπόνους των 50 εδρών λόγω του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 145 βουλευτές έναντι 75 της ΝΔ και ο Τσίπρας ανακοίνωσε ήδη ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν το 3,5% και εκλέγουν 10 βουλευτές που είναι αρκετοί για να υπερβεί ο κυβερνητικός σχηματισμός την απόλυτη πλειοψηφία των 151.
"Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα συνεχίσουμε μαζί" ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στους υποστηρικτές του στην Αθήνα και με τον Καμμένο που ήταν δίπλα του να τον επιβεβαιώνει, καθώς νωρίτερα είχε δηλώσει τα εξής.
"Τη Δευτέρα μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και την ανεργία.
Μία μάχη για την τρίτη θέση έγινε ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή που τελικά την κατέκτησε, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Η Λαϊκή Ενότητα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή παρά τη στήριξη του Γιάνη Βαρουφάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του πρώην αντιστασιακού Μανώλη Γλέζου.
Το Ποτάμι πήρε μόλις 4% παρά το γεγονός ότι είχε τη φιλοδοξία να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη.
Ο Francois Hollande χαιρέτισε την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑκαι του Αλέξη Τσίπρα και εκτίμησε ότι "είναι μία νίκη για την ευρωπαϊκή αριστερά".
"Η Ελλάδα γνωρίζει μία περίοδο σταθερότητας με μία σταθερή πλειοψηφία" ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου στο Μαρόκο και συμπλήρωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης