Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ο Τσίπρας έχει πια δύο ταυτότητες, αυτή του ρεαλιστή κι εκείνη του αριστερού

Le Monde: Ο Τσίπρας έχει πια δύο ταυτότητες, αυτή του ρεαλιστή κι εκείνη του αριστερού
Δεν είναι, όμως, ένας ονειροπόλος, αλλά ένας πραγματιστής που έχει αρχές και πολιτικό όραμα
Σε επτά μήνες γέρασε μερικά χρόνια, πήρε κάποια παραπανίσια κιλά και το χαμόγελό του φωτίζει πια λιγότερο το πρόσωπό του, γράφει η Le Monde για τον Αλέξη Τσίπρα.
Η γαλλική εφημερίδα στέκεται και στο γεγονός ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε πολλά από αυτά που τον οδήγησαν στην επιτυχία.
Όπως την «ελπίδα» που απουσιάζει από όλες τις προεκλογικές αφίσες.
Η ανανέωση της ευρωπαϊκής αριστεράς καθηλώθηκε στις βίαιες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και η μάχη κόντρα στη λιτότητα κατέληξε στην υπογραφή μίας νέας συμφωνίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου που υπέγραψε τον Αύγουστο μαζί με την αντιπολίτευση θα είναι λιγότερο επώδυνη για τους αδύναμους.
Σε αυτή τη νέα προεκλογική εκστρατεία ο φόβος της εξόδου από το ευρώ και η κατάργηση του μνημονίου έχουν εξαφανιστεί, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν περίπου τα ίδια συνθήματα.
«Μόνο μπροστά» είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και «Η Ελλάδα μπροστά» εκείνο της ΝΔ.
Η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μοναδικά κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, ενώ και τα τρία μαζί συγκεντρώνουν ένα 15% στην πρόθεση ψήφου.
Με τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τέλος στους χειρότερους μήνες της ύπαρξής του, αφού μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν και απορρίφθηκαν τα μέτρα λιτότητας, υπέγραψε ύστερα από μία εβδομάδα ένα νέο τριετές πρόγραμμα διάσωσης.
Τα μέτρα λιτότητας που προβλέπει έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία πενταετία.
«Δεν έχει αλλάξει, δεν έχει απαρνηθεί τις ιδέες της αριστεράς, δεν θα γίνει ποτέ κεντρώος» διαβεβαιώνει για τον Τσίπρα» ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πετύχουμε τους στόχους μας για μία κυβέρνηση αριστεράς που θα μεριμνήσει για το γενικό καλό, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων.
«Είναι λογικό ο κόσμος να είναι απογοητευμένος από τη συμφωνία και να παίρνει τις αποστάσεις του, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα».
Αλλά σύμφωνα με τον ψυχολόγο Στέλιο Στυλιανίδη «ο Τσίπρας δεν έκανε καλά να χωριστεί με τους παλιούς συντρόφους του από την αριστερή πλατφόρμα, έπρεπε να καταλάβει ότι η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη και πλέον ακόμα και ο κυβερνητικός του εταίρος οι ΑΝΕΛ τον δείχνουν με μπαταρισμένο το αριστερό του χέρι».
Από την άλλη ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας «έχει πλέον δύο ταυτότητες, αυτή του ρεαλιστή και εκείνη του αριστερού» και ο Στέλιος Στυλιανίδης υπερθεματίζει.
«Είναι και θέμα συνείδησης και γι’ αυτό παρουσιάζεται απολογητικός και ζητάει συνεχώς συγνώμη από τον κόσμο για τη συμφωνία που υπέγραψε».
Ο Αλέξης δεν είναι ονειροπόλος, αλλά ένας πραγματιστής που ακούει και ξέρει πότε να υιοθετήσει κάτι.
Κάνει συναινέσεις για να πετύχει τον σκοπό του και είναι έξυπνος πολιτικός, έτσι ώστε να μην τις προδώσει.
Ο Τσίπρας έγινε ένας ρεαλιστής πολιτικός γιατί αυτό ήταν πια απαραίτητο.
Αλλά αυτό το εξισορροπεί με αρχές, ένα πολιτικό όραμα, ένα σχέδιο.
Δεν ήθελα να μείνει για πάντα στην άνετη θέση της αντιπολίτευσης, νίπτοντας τα χέρια του.
Αλλά αν κερδίσει ξανά τις εκλογές μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με «εχθρικές» δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ ή, το Ποτάμι, αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει το μνημόνιο και να υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης