Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ο Stiglitz στηρίζει τη Merkel για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες

Le Monde: Ο Stiglitz στηρίζει τη Merkel για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες
Ο Αμερικάνος οικονομολόγος θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τη Γερμανία να μην έχει την τύχη της Ιαπωνίας
Ποιος θα το πίστευε, αναρωτιέται η Le Monde.  Ότι η Angela Merkel που δέχτηκε κριτική από τους συντηρητικούς της Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών – επειδή άνοιξε την πόρτα της χώρας στους πρόσφυγες, θα έβρισκε υποστήριξη από τον Joseph Stiglitz.
Έναν ασυνήθιστο σύμμαχο αφού τα προηγούμενα χρόνια ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος έχει κατηγορήσει πολλές φορές τη Γερμανία για την επιβολή λιτότητας στην Ευρώπη.
Σε τοποθέτησή του στην καθημερινή εφημερίδα Die Welt, o Αμερικάνος υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες θα αποτρέψουν τη Γερμανία από το να γίνει μία δεύτερη Ιαπωνία, καθώς η μείωση του εργατικού δυναμικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Stiglitz οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετριάσουν μία τέτοια εξέλιξη και στη Γερμανία, η οποία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να ωφεληθεί και γεωστρατηγικά από μία επιτυχημένη ένταξή τους.
Πώς θα γίνει αυτό;
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ο πληθυσμός της Γαλλίας αυξάνεται και της Γερμανίας μειώνεται» υποστηρίζει ο Αμερικάνος οικονομολόγος και εξηγεί.
«Με περισσότερο πληθυσμό η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει πιο ισχυρή από τη Γερμανία, αλλά οι αφίξεις των προσφύγων ενδέχεται να αντιστρέψουν αυτό το φαινόμενο».
Πολλοί θεωρούν ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πραγματική στήριξη στη Γερμανία, η οποία έτσι κι αλλιώς από την Κυριακή ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα.
Αλλά η Merkel είπε και επανέλαβε την Τρίτη ότι αυτό συνέβη για να ελέγξουν καλύτερα τους πρόσφυγες κατά την άφιξή τους και όχι για να τους διώξουν από τη Γερμανία.
Με την ευκαιρία η Merkel υποστήριξε επίσης ότι «αν αρχίσουμε να απολογούμαστε επειδή δείχνουμε ένα φιλικό πρόσωπο σε απελπισμένους ανθρώπους, λοιπόν, αυτό δεν θα συμβεί στη δική μου χώρα».
Αντίθετα, είπε ότι «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», μία άποψη που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.
«Αλήθεια, ξέρει τι κάνει;» αναρωτήθηκε η εφημερίδα Die Zeit την Πέμπτη.
Ένα είναι σίγουρο.
Ότι αυτή η πολιτική της Merkel για τους πρόσφυγες, είναι μαζί με την απελευθέρωση της πυρηνικής ενέργειας, είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει η Καγκελάριος από τη μέρα που ανήλθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης