Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα αποφάσεων στην Ευρώπη - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 23/9 για την προσφυγική κρίση - Xάος στην Ουγγαρία

Ώρα αποφάσεων στην Ευρώπη - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 23/9 για την προσφυγική κρίση - Xάος στην Ουγγαρία
Η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδας
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την επόμενη Τετάρτη (23/9) ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, εν μέσω της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης.
Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Αυστρίας, οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν προκειμένου να συζητήσουν για την εν εξελίξει μεταναστευτική κρίση αλλά και για τον τρόπο ανακατανομής των 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδας. 
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. απέτυχαν να συμφωνήσουν στη θέσπιση ενός συστήματος ποσοστώσεων των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, λόγω των έντονων αντιδράσεων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία - όλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι οποίες προσχώρησαν στην Ε.Ε. πριν από μία δεκαετία - αντιτάσσονται στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του συστήματος ποσοστώσεων, τονίζοντας ότι η έλευση περισσότερων μεταναστών θα αλλοιώσει τις κοινωνίες τους, οι οποίες δεν είναι εξοικειωμένες με την πολυπολιτισμικότητα.
Η Ουγγαρία, παρότι θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα, όπως και η Ελλάδα και η Ιταλία, αντιδρά σθεναρά στο σύστημα των ποσοστώσεων.
Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες επιμένουν στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, αντιτείνουν ότι το εθελοντικό σύστημα θα επιβαρύνει τις ίδιες ακόμη περισσότερο, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Tι ανέφερε χθες, Τετάρτη, το bankingnews.gr
Εκτός ελέγχου τείνει η κατάσταση στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, με τις ουγγρικές δυνάμεις να κάνουν χρήση αντλιών νερού προκειμένου να απωθήσουν τους πρόσφυγες που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, η Ουγγαρία επιστράτευσε μέχρι και ένοπλα οχήματα, τα οποία παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα 24ώρα η ουγγρική κυβέρνηση «έκλεισε» με συρματόπλεγμα τα σύνορα, εμποδίζοντας τη διέλευση των προσφύγων.
Μάλιστα, αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα την παράνομη διέλευση των συνόρων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 100 στρατιώτες επικουρούν τις προσπάθειες φύλαξης των συνόρων.
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας – Σερβίας, αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να φθάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ήδη αρκετοί εξ αυτών, μετακινούνται προς την Ρουμανία, γεγονός που έχει εγείρει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ρουμανικής και ουγγρικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης