Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Σε παράγοντα – κλειδί για την Ελλάδα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ

El Pais: Σε παράγοντα – κλειδί για την Ελλάδα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ
Μετά το εκλογικό φιάσκο του Ιανουαρίου, το ιστορικό σοσιαλιστικό κόμμα προσφέρεται ως εταίρος για μια κυβέρνηση συνασπισμού τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ.
Στο ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του στην επομένη των εκλογών για την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδα «El Pais», στο οποίο σημειώνεται ότι μετά την εκλογική πανωλεθρία του Ιανουαρίου οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να ανακτά δυνάμεις και να λαμβάνει ποσοστό ως και 6,5%.
Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής της «καθεστηκυίας τάξης» των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, «βυθίστηκε» αργότερα εξαιτίας της κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης, το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σαφής υποψήφιος εταίρος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού είτε αυτής ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία, τα δύο κόμματα που έρχονται πρώτα στις δημοσκοπήσεις.
Η ανάσταση του κόμματος, που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό Ανδρέα Παπανδρέου, μόλις ξεκίνησε, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.
Στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είναι γραμμένο στο DNA των Ελλήνων, αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος προβάλλει πάλι ως πιθανός αντιπρόεδρος σε μια νέα κυβέρνηση, οδήγησε την τύχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι και την εκλογική πανωλεθρία του Ιανουαρίου, με το κόμμα να λαμβάνει τότε το 4,5% των ψήφων, μια πτώση στην άβυσσο μετά το 44% του 2009, κάτι άλλωστε που τον οδήγησε στην παραίτηση.
Με τη νέα πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά, κόρη ενός εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ανακτήσει δυναμική, με το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου να φθάνει το 6,5%, αυτή τη φορά με κοινή λίστα με το κεντροαριστερό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά.
Σε αυτή την «κοινοπραξία» του κέντρου, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, είχε κληθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση διότι δεν επρόκειτο να επιστρέψει στη σκηνή του εγκλήματος και επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ θυσιάστηκε από τον γιο τον Ιανουάριο παρουσιάζοντας το δικό του κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών», το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παίρνει πολύ χαμηλότερο ποσοστό του 3% και επομένως μένει εκτός Κοινοβουλίου.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην «El Pais» ο Ηλίας Βεργίτσης, σύμβουλος μεταξύ άλλων καθηκόντων του Ευάγγελου Βενιζέλου τα τελευταία 16 χρόνια, η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ δεν έχει να κάνει με την αύξηση του ποσοστού, καθώς «ως πολιτική δύναμη έχει πεθάνει» και εκτιμά ότι η άνοδος που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται στην ανάστασή του, αλλά την αποδίδει σε ένα απλό «παλιρροιακό κύμα».
«Θα συνεχιστεί η αύξηση του ποσοστού στην πρόθεση ψήφου, όχι όμως όπως στα προηγούμενα επίπεδα, κανείς δεν πρόκειται να τα ξαναδεί λόγω της απαξίωσης της πολιτικής και των επιπτώσεων της κρίσης», σημειώνει.
Προσθέτει δε, ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το 15%, το πολύ μέχρι το 20%, όμως το σίγουρο είναι ότι η αφήγηση της επιτυχίας της χώρας από το 1981 έχει γραφτεί σε μεγάλο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα για μεγάλο διάστημα από τότε.
Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, σημειώνει ο Ηλίας Βεργίτσης, αποτελείται από στελέχη περισσότερο μαχητικά και πιο ειλικρινή, μετά τη μεταβίβαση των ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν καταλαγιάσουν τα ταραχώδη νερά της πολιτικής και οι συνέπειες της κρίσης, το ΠΑΣΟΚ θα προσελκύσει το 25% των ψήφων, τον φυσικό του χώρο, προβλέπει ο Η. Βεργίτσης, επισημαίνοντας ότι από το 2010 το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει ούτε μία γραμμή.
«Άλλοι είναι εκείνοι που έχουν πει ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν για πολλούς η πιο νωθρή εκ των ηγετών που συμμετείχαν στην πρώτη τηλεμαχία.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής Δημήτρης Ραπίδης, «διάβαζε συνέχεια από το μόνιτορ, δεν ήταν χαλαρή, ούτε έχει πολιτικό εκτόπισμα ούτε τη ρητορική δεινότητα του προκατόχου της», όμως, η Φώφη Γεννηματά, προσθέτει, είναι περισσότερο στο DNA του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι ο Βενιζέλος.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης