Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι παραδόξως ήρεμες εκλογές της Ελλάδας – Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους, ξανά…

WSJ: Οι παραδόξως ήρεμες εκλογές της Ελλάδας – Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους, ξανά…
Μετά τα πέντε χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, το διακύβευμα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα παραμένει το ίδιο
Στις τρίτες κάλπες της χρονιάς προσφεύγουν οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή, όπου καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ξανά, επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η αμερικανική Wall Street Journal.
Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για «παραδόξως ήρεμες εκλογές», ωστόσο σημειώνει πως «είναι θετικό που η απόγνωση και ο θυμός για την οικονομική καταστροφή της χώρας μπορεί να εκτονωθεί στις βουλευτικές εκλογές».
Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα είναι παραδόξως ήρεμη, διευκρινίζει, στη συνέχεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αποτελεί πλέον τον αντίπαλο, αλλά το κατεστημένο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι, πλέον, ακόμα ένας μνημονιακός πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάει ενάντια στη λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και να υποκύψει στις πιέσεις των ηγετών της Ευρωζώνης.
Η Wall Street Journal εκτιμά πως το κόμμα τους Παναγιώτη Λαφαζάνη δύσκολα θα «πιάσει» τη βάση του 3%, που απαιτείται για την είσοδό του στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, ο έτερος πόλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στήριξε την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, παρέχοντας τις απαραίτητες ψήφους για την έγκριση της συμφωνίας με τους Θεσμούς.
Εμφανίζεται, δε, έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Οι παραδόξως ήρεμες εκλογές, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τη νίκη, έρχονται, ίσως, ως απόρροια του συμβιβασμού.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση που τελικά θα προκύψει από τις κάλπες θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ενώ οι όποιες υποσχέσεις δίνονται με «βαριά καρδιά», καθώς ξέρουν ότι οι Θεσμοί θα παρακολουθούν στενά τις μετεκλογικές αποφάσεις.
Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι, εκτιμά η WSJ, είναι τελικά: ποιος θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου.
Ο συντάκτης χαρακτηρίζει «καταθλιπτικό» το γεγονός ότι μετά τα πέντε χρόνια κρίσης, οι Έλληνες έχουν τόσο περιορισμένες επιλογές.
«Μυστήριο παραμένει», επισημαίνει, παράλληλα, «γιατί η αποτυχία της διαφθοράς, του νεποτισμού και του πελατειακού συστήματος, που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση το 2010, δεν δημιούργησε μια πιο υγιή αντίδραση, γιατί δεν έμαθε τίποτα στους ψηφοφόρους».
Ο ειρηνικός συμβιβασμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας απηχεί ίσως την ανικανότητα των Ελλήνων να αποδεχτούν την αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, τονίζει το δημοσίευμα.
Αντιθέτως, υπάρχει ακόμα μια ισχυρή απαίτηση για κορπορατισμό και προστατευτισμό, διαφθορά και φοροδιαφυγή.
Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα απεικονίζει αυτές τις προτιμήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, θα κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, το παλιό και το «νέο» σύστημα στην Ελλάδα θα δώσει στους Έλληνες αυτό που θέλουν.
Μετά τα πέντε χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, το διακύβευμα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα παραμένει το ίδιο, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης