Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την Πέμπτη (17/9) η απόφαση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής - Κλίμα πολέμου στην Ουγγαρία με τους πρόσφυγες

Την Πέμπτη (17/9) η απόφαση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής - Κλίμα πολέμου στην Ουγγαρία με τους πρόσφυγες
Tην ερχόμενη Τρίτη (22/9) θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. για να αποφασίσουν την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων
(upd7) Την Πέμπτη (17/9) αναμένεται να αποφασιστεί η τύχη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στον απόηχο του σχετικού αιτήματος αρκετών ευρωπαϊκών κρατών.
«Ορισμένες ηγέτες υπέβαλαν αίτημα διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Την Πέμπτη θα ανακοινώσω την απόφασή μου σχετικά με τη διεξαγωγή ή μη της Συνόδου» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο υποβλήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Την ίδια ώρα, το δράμα των προσφύγων κορυφώνεται, καθώς τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας εμποδίζουν τους Σύρους και τους Αφγανούς να μεταβούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μάλιστα, κατόπιν της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την παραβίαση των συνόρων, η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε και άσκησε ποινική δίωξη εναντίον 176 προσφύγων, οι οποίοι αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα στη χώρα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων, οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, μην μπορώντας ούτε να γυρίσουν πίσω, αλλά ούτε και να συνεχίσουν το ταξίδι προς μία καλύτερη ζωή.


Νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό την Τρίτη 22/9

Με την προσφυγική κρίση στο αποκορύφωμά της, υπάρχει ένα μπαράζ συναντήσεων, διαβουλεύσεων και συσκέψεων τις τελευταίες μέρες.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Τρίτη 22/9.
Ο στόχος είναι να πάρουν μία προσωρινή απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120 χιλιάδων προσφύγων, έτσι ώστε να αποφορτιστούν χώρες που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Και στη συνέχεια να έχουν τα περιθώρια οι χώρες μέλη της ΕΕ να καταλήξουν χωρίς πίεση σε μία μόνιμη και ουσιαστική λύση για το μεταναστευτικό.


Eξηγήσεις από την Ουγγαρία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ουγγαρία έχει επικριθεί πολλάκις για τη στάση της στην προσφυγική κρίση, αλλά πλέον θα της γίνουν συστάσεις και σε επίσημο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οι μετανάστες όχι μόνο θα απελαύνονται, αλλά θα φυλακίζονται κιόλας σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Θα γράψω σήμερα στον πρωθυπουργό (της Ουγγαρίας) για να του ζητήσω το τελικό κείμενο των νόμων που εγκρίθηκαν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία του για «τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη Βουδαπέστη να κηρύττει τη χώρα σε "κατάσταση κρίσης" λόγω της μαζικής μετανάστευσης».
Υποστήριξε, λοιπόν, ότι θα ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι, αν κηρυχθεί κατάσταση κρίσης, η Ουγγαρία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης αυτής, μια χώρα μπορεί να παραβλέψει ορισμένα από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Σύμβαση αλλά θα πρέπει να ενημερώσει για αυτό τον γενικό γραμματέα.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μπροστά στη μαζική άφιξη μεταναστών, κυρίως προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, στα σύνορά της με τη Συρία, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ψήφισε στις 4 Σεπτεμβρίου την ποινικοποίηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων.
Και όπως υπενθυμίζει η Le Monde από σήμερα Τρίτη 15/9 αυτός ο αντι – μεταναστευτικός νόμος τίθεται σε εφαρμογή ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, πέρα από την απέλαση, οι μετανάστες που θα θεωρηθεί ότι παραβιάζουν τη νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας θα αντιμετωπίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο φυλάκισης.
Στο βασικό άρθρο της, η «Le Monde» σημειώνει ότι πέραν της κωλυσιεργίας όσον αφορά τη συμπεριφορά της Ευρώπης, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες της Ε.Ε., πέραν των ηθικών ζητημάτων που εγείρονται και που δεν είναι ικανά να πείσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να δράσουν, κανείς μπορεί να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα για την αποτυχία των Ευρωπαίων να αποφασίσουν μια από κοινού έστω συλλογική δράση εναντίον της τραγωδίας που βιώνουν οι πρόσφυγες.
Παρουσιάζεται μια Ευρώπη που τείνει να αγνοήσει την τραγωδία που χτυπάει την πόρτα της, σημειώνει η «Le Monde» και προσθέτει ότι «αυτό είναι το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τίθεται εν αμφιβόλων».
«Διεκδικεί να έχει κοινή εξωτερική πολιτική, να υπερασπίζεται τις παγκόσμιες αξίες, την υποδειγματική απεικόνιση των δημοκρατιών της, εν ολίγοις να είναι οτιδήποτε περισσότερο από μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου», όμως «σε αυτή την πρώτη δοκιμή, απαντά διά της απουσίας της».
Αντιδρά σαν να είναι μια ένωση κρατών που συνδέονται από μια συμφωνία για ενιαία αγορά αι τίποτα άλλο.
Αυτό αποτελεί μια παλινδρόμηση από τις αρχικές της φιλοδοξίες, σημειώνει η «Le Monde» και προσθέτει ότι αποτελεί συνάμα ομολογία μιας επικίνδυνης συλλογικής αδυναμίας της.
Οι εμπόλεμες συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα και ακόμη και αν η Ευρώπη αποφασίσει να είναι σχετικά αδιάφορη όσον αφορά τη μοίρα των οικογενειών που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις πιο απάνθρωπες διώξεις, δεν θα ξεφύγει από τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες του χάους στη Μέση Ανατολή.
Από την οπτική της υπεράσπισης των συμφερόντων της, πρέπει να συμβάλει συλλογικά και θα ήταν καλό να ξεκινήσει από τους πρόσφυγες.
Οσο κι αν προσπαθούν, πάντως, οι ευρωπαϊκές αρχές να θωρακίσουν τα σύνορά τους με φράχτες, στρατό και συλλήψεις, απελάσεις και φυλακίσεις μεταναστών, το πρόβλημα τους ξεπερνάει.
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία των συνόρων Frontex 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, έναντι 288.000 σε όλο το 2014.
Το ρεκόρ κατέχει ο Αύγουστος, όταν 156.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΕΕ, με έναν μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζονται στα σύνορα Σερβίας και Ουγγαρίας, αφού είχαν περάσει νωρίτερα από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των 88.000 προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο, αναγκάζοντας τη Frontex να ζητήσει επιπλέον προσωπικό για να καλύψει τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, ειδικά στη Λέσβο και την Κω.


Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητούν Merkel - Faymann - Οργισμένη η Γερμανία

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel το οποίο παραλλήλισε με το ελληνικό πρόβλημα.
O Gabriel εκτίμησε πως η Ευρώπη είναι "βουτηγμένη στη ντροπή" μετά την αποτυχία της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Gabriel.
«Αυτό που ζήσαμε είναι μια απειλή ακόμη μεγαλύτερη και από την ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.
«Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».
«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει.
Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες.
Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», είπε ο Gabriel.
Τη Δευτέρα (14/9), ο αντικαγκελάριος δήλωσε πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.


Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη συνάντηση Φλογαΐτη – Αβραμόπουλου

Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Φλογαΐτη, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο υπηρεσιακός υπουργός συναντήθηκε με τον κ. Αβραμόπουλο, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα μπορούσαν να συνδράμουν την Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης και των γενεσιουργών αιτιών της.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και στη Συρία.
Ο κ. Φλογαΐτης είχε συνάντηση και με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστο Στυλιανίδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης