Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση του De Galhau ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Γαλλία: Οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση του De Galhau ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας
Υπογραμμίζουν ότι μπορεί να εγερθούν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων
Μια ομάδα περισσοτέρων των 140 οικονομολόγων διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της τοποθέτησης του Francois Villeroy de Galhau, πρώην τραπεζίτη της BNP Paribas, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να εγερθούν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.
Οι οικονομολόγοι, κυρίως ακαδημαϊκοί, με σημείωμά τους στην εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνουν ότι ο Francois Villeroy de Galhau ήταν ένας εξαίρετος ειδικός του τραπεζικού τομέα, όμως το υπόβαθρό του θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του στην κεντρική τράπεζα.
«Είναι πλήρης ψευδαίσθηση να πούμε ότι ένας μπορεί να εξυπηρετήσει την τραπεζική βιομηχανία και ύστερα από κάποιους μήνες να θεωρήσουμε την ηγεσία του αμερόληπτη και πλήρως ανεξάρτητη», γράφουν.
Ο 56χρονος Francois Villeroy de Galhau ήταν ένας εκ των δύο ανώτατων διευθυντικών στελεχών της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρωζώνης βάσει περιουσιακών στοιχείων, μέχρι τον Απρίλιο που κατέβηκε από το τιμόνι για να γράψει μια κυβερνητική έκθεση για τη χρηματοδότηση των εταιρικών επενδύσεων.
Ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande τοποθέτησε τον Francois Villeroy de Galhau την περασμένη εβδομάδα διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, προς αντικατάσταση του νυν διοικητή Christian Noyer.
Η τοποθέτησή του θα τεθεί προς έγκριση από το κοινοβούλιο, με τους οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων είναι ο Thomas Pikkety και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος γης Παγκόσμίας Τράπεζας, Francois Bourguignon, να καλούν τους βουλευτές να μην εγκρίνουν την τοποθέτησή του.
Από την πλευρά του, ο Francois Villeroy de Galhau με επιστολή του τόσο στην Άνω όσο και την Κάτω Βουλή διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να προκύψουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης