Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Στα 1.350 ευρώ ανά άτομο για ένα ταξίδι 45 λεπτών....και οι πρόσφυγες του Facebook

CNN: Στα 1.350 ευρώ ανά άτομο για ένα ταξίδι 45 λεπτών....και οι πρόσφυγες του Facebook
Περίπου 50 βάρκες τη μέρα με 1.500 ως 3.000 μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο – Την ανεπίσημη πύλη εισόδου στην Ευρώπη
Η νέα τραγωδία με τον χαμό 34 προσφύγων στο Αιγαίο έχει προκαλέσει για μία ακόμα φορά παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δράμα τους και το CNN κάνει μία έρευνα σχετική με την εκμετάλλευση που υφίστανται.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο ειδησεογραφικό δίκτυο κοστίζει μόλις 36 δολάρια για να περάσει κάποιος από τις τούρκικες στις ελληνικές ακτές, μία διαδρομή 45 λεπτών, αλλά για τους Σύριους πρόσφυγες η ταρίφα είναι 1.350 δολάρια το άτομο.
Και τα λεφτά πρέπει να δίνονται μετρητά στους λαθρέμπορους που ρίχνουν τους επιβάτες ανά δεκάδες μέσα στις βάρκες.
Ο Joseph ένα πρόσφυγας που ταξίδεψε πριν από δύο εβδομάδες με την οικογένειά του, είπε ότι ήταν 62 μετανάστες στοιβαγμένοι σε μία βάρκα 7 μέτρων.
Συνολικά πλήρωσαν 14.600 δολάρια για να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.
Ο πόλεμος δεν είχε ακόμα χτυπήσει την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση παραλιακή πόλη Tartus, όπου ο Joseph δούλευε ως λογιστής.
«Σε έναν, το πολύ σε τρεις μήνες, άντε σε έξι θα μας χτυπούσε ο πόλεμος, η Συρία έχει τελειώσει».
Ο Joseph και η οικογένειά του μένουν σε ένα σκονισμένο στάδιο, όπου οι ελληνικές αρχές συγκεντρώνουν τους πρόσφυγες πριν τους στείλουν στην πρωτεύουσα.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται παντού στη Λέσβο, πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα κάτω από τα ερείπια ενός παλιού κάστρου, ηλικίας 1.400 ετών, που κάποτε υπερασπιζόταν τη Λέσβο.
Στήνουν τις σκηνές τους στα πάρκα και τις νύχτες βαδίζουν με κόπο στα εστιατόρια, όπου οι Έλληνες τρώνε ψητά ψάρια και πίνουν ούζο.
Υπάρχουν, όμως, και οι πρόσφυγες του Faceboοκ και το ακόλουθο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Έξι νέοι 19 με 20 ετών πήραν τηλέφωνο την ελληνική ακτοφυλακή όταν η βάρκα που τους μετέφερε άρχισε να έχει προβλήματα στη θάλασσα.
«Έχουμε όλα τα νούμερα, έχουμε GPS στα κινητά μας, τους στέλνουμε στο WhatsApp και έρχονται και μας σώζουν» ανέφερε ένας εξ αυτών.
Μαζί με τους φίλους του ήταν προετοιμασμένοι για αυτό το ταξίδι και στο Facebook έχουν σελίδα, όπου οι Σύριοι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν το μεταναστευτικό ταξίδι.
Από τις σκηνές που θα χρειαστούν στον καταυλισμό προσφύγων μέχρι ξενοδοχεία με φθηνές τιμές στην Αθήνα, υπάρχουν κυριολεκτικά τα πάντα.
Ο 19χρονος από τη Συρία θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ήδη βρίσκεται ο αδερφός του για να συνεχίσει τις σπουδές του, καθώς η ανώτατη εκπαίδευση είναι πλέον αδύνατη στη Συρία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 70% των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα προέρχεται από τη Συρία.
Οι υπόλοιποι είναι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ως επί το πλείστον.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία τελευταία φτάνουν στα ελληνικά νησιά και οικογένειες από τη Υεμένη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι 50 βάρκες τη μέρα με 1.500 ως 3.000 μετανάστες προσεγγίζουν τη Λέσβο.
Έχουν μετατρέψει αυτό το νησί σε μία ανεπίσημη είσοδο προς την Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι το σαμποτάζ στις φουσκωτές βάρκες είναι μία ακόμα τακτική διαδεδομένη από το Facebook, έτσι ώστε να μην μπορούν τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού να τις ρυμουλκήσουν πίσω στη θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης