Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Ποιοι κυβερνούσαν την Ελλάδα για έξι δεκαετίες – Δεξιά και Αριστερά μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα σύγχρονο φέουδο

Forbes: Ποιοι κυβερνούσαν την Ελλάδα για έξι δεκαετίες – Δεξιά και Αριστερά μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα σύγχρονο φέουδο
Αν και είναι αλήθεια ότι για περισσότερο από τις τελευταίες έξι δεκαετίες η Ελλάδα κυβερνήθηκε από δεξιά ή κεντροδεξιά καθεστώτα, η κοινωνική ατζέντα ετίθεντο από τα αριστερά καθεστώτα που «κυβερνούσαν» στους δρόμους.
Το επιχείρημα των Αριστερών ότι δεν φταίνε αυτοί για τα δεινά της χώρας, με το επιχείρημα ότι τις τελευταίες έξι δεκαετίες την Ελλάδα κυβερνούσαν οι Δεξιοί επιχειρεί να καταρρίψει ο αρθρογράφος του Forbes, Πάνος Μουρδουκούτας, τονίζοντας ότι Δεξιά και Αριστερά είχαν μετατρέψει τη χώρα σε ένα σύγχρονο φέουδο.
Το επιχείρημα αυτό, όπως σημειώνει, είναι λανθασμένο, επισημαίνοντας ότι Δεξιοί και Αριστεροί κυβέρνησαν από κοινού την Ελλάδα, οι μεν πρώτοι έχοντας την επίσημη εξουσία, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας και οι δε, είχαν την εξουσία της ανεπίσημης κυβέρνησης, αυτής των δρόμων.
Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η αριστερή ιδεολογία ηττήθηκε στην Ελλάδα με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1949 ή με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1980.
Αν και είναι αλήθεια ότι για περισσότερο από τις τελευταίες έξι δεκαετίες η Ελλάδα κυβερνήθηκε από δεξιά ή κεντροδεξιά καθεστώτα, η κοινωνική ατζέντα ετίθεντο από τα αριστερά καθεστώτα (συνασπισμοί ενώσεων ή μικρότερων κομμάτων), που «κυβερνούσαν» στους δρόμους.
Από τη μια πλευρά, οι Αριστεροί ζητούσαν όλα τα είδη δικαιωμάτων, από γενναιόδωρους μισθούς και συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και κανονισμούς που προστάτευαν τα καλά εδραιωμένα συμφέροντα.
Από την άλλη, οι Δεξιοί ήταν αυτή που νομοθετούσαν. Γι' αυτό η ελληνική οικονομία μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο φέουδο, συσσωρεύοντας δισεκατομμύρια χρέους κατά τη διαδικασία αυτή.
Κάποιες φορές, αυτή η λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών έγερνε προς τη Δεξιά, καθώς η επίσημη κυβέρνηση προσπαθούσε να ελέγξει τους δρόμους (π.χ. την περίοδο 1967-73).
Άλλες φορές πάλι, η ζυγαριά έγερνε προς την Αριστερά, καθώς συμμετείχε στην επίσημη κυβέρνηση (1981-2008) ή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης (όπως π.χ. τους τελευταίους μήνες).
Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, σημειώνεται, θα καθορίσουν προς ποια κατεύθυνση θα γύρει η ζυγαριά αυτή τη φορά, κάτι που οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης