Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση η Merkel στη Γερμανία για το προσφυγικό – Για χωρίς προηγούμενο πολιτικό λάθος κάνει λόγο το CSU

Υπό πίεση η Merkel στη Γερμανία για το προσφυγικό – Για χωρίς προηγούμενο πολιτικό λάθος κάνει λόγο το CSU
Στις καταστροφικές συνέπειες από την ελεύθερη πρόσβαση μεταναστών από την Ουγγαρία στη Γερμανία αναφέρθηκε ο πρώην υπ. Εσωτερικών, Hans-Peter Friedrich
Στόχος αυξανόμενης επίθεσης από τη δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, λόγω της απόφασής της να υποδεχθεί ροές προσφύγων στη χώρα, ένα σημάδι της αυξανόμενης συντηρητικής αντίστασης στη φιλελεύθερη προσέγγισή της.
Σε μια ασυνήθιστη άμεση επίθεση στην κυβέρνηση, ηγετικά στελέχη τού με έδρα τη Βαυαρία CSU, αδελφού κόμματος του CDU της Merkel, αντιτίθενται στην απόφαση της γερμανίδας καγκελάριου να χαλαρώσει τους κανόνες για τους αναζητούντες άσυλο από τη Συρία που θέλουν να πάνε στη Γερμανία και να καλέσει και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να αποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες.
Η επίθεση αυτή έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Frank Walter Steinmeier, ήταν να μεταβεί στην Πράγα για μια συνάντηση – κλειδί με τους ομολόγους του από την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, τις τέσσερις χώρες που κυρίως αντιδρούν στα σχέδια της Ε.Ε. για την ανακατανομή των προσφύγων από τη Γερμανία και μερικές ακόμη χώρες, που τώρα έχουν τη μερίδα του λέοντος των προσφύγων.
Ενώ η Merkel εκτιμάται ότι θα παραμείνει προσκολλημένοι στη θέση της, με τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών, τον κυβερνητικό εταίρο CSU/CDU, το CSU φαίνεται έτοιμο να αξιοποιήσει - κεφαλαιοποιήσει τις επιφυλάξεις των συντηρητικών που φοβούνται ότι η Γερμανία ίσως συγκλονιστεί, οικονομικά ή κοινωνικά, από τις ροές προσφύγων.
Ο Hans Peter Friedrich, πρώην υπ. Εσωτερικών του CSU, σε συνέντευξή του σήμερα, Παρασκευή, ανέφερε ότι παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις μάζες προσφύγων να περάσουν από την Ουγγαρία στη Γερμανία είναι «ένα χωρίς προηγούμενο πολιτικό λάθος», το οποίο μπορεί να έχει «καταστρεπτικές συνέπειες».
«Έχουμε χάσει τον έλεγχο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Markus Soeder, περιφερειακός υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας, δήλωσε στην εφημερίδα «Münchner Merkur» ότι οι ροές προσφύγων «αρχίζουν να μας κατακλύζουν».
Βεβαίως, οι σύμμαχοι της Merkel αντεπιτέθηκαν αμέσως, με τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Bundestag του CDU, Norbert Roettgen, να δηλώνει στην τηλεόραση του ARD ότι «η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει μέχρι τώρα αποδώσει».
Παράλληλα, η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post» ότι μπορούμε να αντέξουμε το κόστος αποδοχής των προσφύγων».
Το CSU, όπως σημειώνουν οι «Financial Times», είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις.
Έχει εδώ και καιρό κάνει έκκληση για περισσότερο περιοριστικούς κανόνες για τη μετανάστευση, για μετανάστες που έρχονται τόσο μέσα όσο και πέρα από την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης