Διεθνή

Les Echos: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να νοσεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές

Les Echos: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να νοσεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές
Επιστροφή στην ύφεση προβλέπει στα τέλη του έτους ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας
H βελτίωση του πρώτου εξαμήνου του έτους θα πρέπει να εκληφθεί ως μια παρένθεση για την ελληνική οικονομία, σημειώνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», η οποία σημειώνει ότι η χώρα είναι βυθισμένη στον αποπληθωρισμό, εξαιτίας της συρρίκνωσης της βιομηχανικής της βάσης, αλλά και τους περιορισμούς από τις συνθήκες στον προϋπολογισμό που σχετίζονται με τη διάσωση της χώρας.
Αυτή η ζοφερή εικόνα συνιστά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, που πλέον πλησιάζουν.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται ότι θα αγωνιστεί για να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας που αποδέχθηκε ενάντια στη θέλησή του, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας ή μια έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ.
Ο κύριος αντίπαλός του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγορεί ότι έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση από την κακοδιαχείριση, μια επίθεση που του επέτρεψε να αυξήσει τη δημοτικότητά του εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα.
Σε δηλώσεις του ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κάτω του 2%.
«Η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, υποστηριζόμενη από τον τουρισμό (…) Υπήρξαν επίσης σποραδικές δαπάνες που αιτιολογούνται από τον φόβο της μείωσης της αξίας των καταθέσεων που σχετίζονταν με ένα Grexit», ανέφερε ο κ. Τσακανίκα.
Ύστερα από μια μικρή αύξηση το τρίτο τρίμηνο, ο Άγγελος Τσακανίκας αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο, που θα μπορούσε να σημάνει την επιστροφή στην ύφεση και τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν υπάρχει δημιουργία θέσεων εργασίας (…) Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί μετά το τέλος της εποχικής επίδρασης του τουρισμού», σημειώνει και εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα φθάσει στο 28%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης