Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Economista: Το Eurogroup χαλαρώνει τις εξετάσεις της Ελλάδας εν όψει των εκλογών

El Economista: Το Eurogroup χαλαρώνει τις εξετάσεις της Ελλάδας εν όψει των εκλογών
Τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης αναμένουν οι Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα
Στη χαλάρωση της εξέτασης της πορείας των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, καθώς και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αυτό το Σάββατο για πρώτη φορά από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Ελλάδα, που επέτρεψε την παραμονή της στο ευρώ, αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας «El Economista».
Όπως αναφέρεται, παρά τη μακρά λίστα προσαρμογών που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να συζητήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα είναι προ της διενέργειας των εκλογών, επισημαίνει πηγή στην Ε.Ε. στην ισπανική εφημερίδα.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο διότι μένουν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες για να εφαρμόσει τις βαθιές αλλαγές στην οικονομία της που απαιτούν οι πιστωτές της, αλλά επίσης και εξαιτίας των πιέσεων της τρέχουσας κρίσης με τους πρόσφυγές, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των ενεργειών της διοίκησής της.
Παράλληλα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να αξιολογεί τη ζημία από τo κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

Νέα κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου

Από τις Βρυξέλλες κατεβλήθη χθες προσπάθεια να δουν το ποτήρι μισογεμάτο, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την παράδοση στη χώρα, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί σχετικά γρήγορα.
Σύμφωνα με τα σχέδια στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί την 1η Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, αναφέρουν ότι δεν είναι «εξαιρετικά αρνητικές» οι συνέπειες από το κλείσιμο των τραπεζών για 21 ημέρες τον Ιούλιο, διότι οι έλεγχοι ήρθησαν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εν συγκρίσει με τις περιπτώσεις της Ισλανδίας ή της Κύπρου.
Αν και η πρώτη αξιολόγηση του πακέτου αρχίζει τον Οκτώβριο, δεν είναι γνωστό πότε μπορεί να ολοκληρωθεί.
Ακόμη περισσότερο διότι θα γίνει παράλληλα με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ένα θέμα ευαίσθητο, αλλά κρίσιμο προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Χωρίς την ευελιξία της αξιοσημείωτης μείωσης του χρόνου, το Ταμείο δεν θα ενταχθεί όπως θέλει η Γερμανία.

Ελάφρυνση του χρέους

Στο Eurogroup ακόμη συζητούνται τα κριτήρια για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή αν θα ληφθεί υπόψη το βάρος του χρέους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, κάτι που θέτει το χρέος στο 180% του ΑΕΠ, ή αν πρέπει αφορά τα επιτόκια και τις λήξεις, κάτι που σύμφωνα με φωνές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εκτιμούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο χάρη στις υπαναχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει από τους ευρωπαίους πιστωτές.
Πέραν των χτυπημάτων που μπορούν να προκύψουν, από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ δεν βλέπουν ούτε καν την ελάχιστη ανάγκη για ένα σχέδιο Β, καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες στην Ελλάδα, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης