Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Πείραμα για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, αυτή τη φορά λόγω του προσφυγικού προβλήματος

El Pais: Πείραμα για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, αυτή τη φορά λόγω του προσφυγικού προβλήματος
H Ελλάδα γίνεται λυδία λίθος για την επιβίωση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων, ενός εκ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων της Ε.Ε.
Η Ελλάδα γίνεται για μια ακόμη φορά πείραμα, αυτή τη φορά με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα, επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», όπου υπογραμμίζεται ότι το κύμα προσφύγων στα ελληνικά νησιά και τις τουρκικές ακτές αποτελούν ήδη παραδείγματα του καλύτερου και του χειρότερου.
Το καλύτερο, η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι απλοί άνθρωποι, αρτοποιοί και αλιείς σε νησιά όπως η Κως: πολλοί έλληνες, θύματα της υπερβολικής λιτότητας δίνουν μαθήματα τρόπων, σε αντίθεση με τους εξτρεμιστές και τους ούγγρους κυβερνώντες.
Το χειρότερο, η παρ' ολίγον ξενοφοβική βία στη Λέσβο εκ μέρους κάποιων μελών της Χρυσής Αυγής.
Εν μέσω πλήρους προεκλογικής εκστρατείας, υπάρχει ο κίνδυνος ένα τόσο θερμό και ευαίσθητο θέμα να οξυνθεί.
Στο τέλος, είναι προφανές ότι η αντίδραση που μπορεί να υπάρξει είναι η αύξηση των νεοναζιστικών βιαιοτήτων.
Όμως, όπως κατέδειξε η Γερμανία, τα άκρα μπορούν να ανακρουστούν.
Αυτό συνέβη όταν μια ισχυρή ηγεσία –περίπτωση Angela Merkel– επανατοποθετεί τις δημοκρατικές αρχές και τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις (σχετικά με το άσυλο) στο επίκεντρο.
Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο, αν γίνει με σωστό τρόπο μια αυθόρμητη επίκληση στην αλληλεγγύη των πολιτών.
Πολύ σύντομα θα δούμε ποιες άλλες εσωτερικές πολιτικό-εκλογικές συνέπειες θα δημιουργηθούν: αν οι υπερεθνικιστές της κεντροδεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) θέλουν να είναι περισσότερο κεντρώοι ή περισσότερο εθνικιστές, αν τα διαφορετικά κόμματα της Αριστεράς γνωρίζουν να χειρίζονται αυτούς τους πυρσούς.
Η έκρηξη της ευρω-ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, κάνει την ίδια την Ελλάδα πείραμα του εαυτού της, αλλά και της Ευρώπης, διότι αυτή η κρίση φαίνεται ως μια έκτακτη ανθρωπιστική υπόθεση, που απαιτεί γρήγορη απάντηση, καταμερισμό εργασίας και κόστους, πολλά χρήματα.
Όμως, πρόκειται πρωταρχικά για μια κρίση γεωστρατηγική και κρίση ασφάλειας.
Το ενιαίο νόμισμα και η ελεύθερη διακίνηση ατόμων που προβλέπουν οι συνθήκες της Σένγκεν, που κατήργησαν τα εσωτερικά σύνορα, είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. και μαζί με το πρόγραμμα Erasmus, τα πιο συμβολικά.
Τυχαίως, η Ελλάδα γίνεται η λυδία λίθος για την επιβίωση και των δύο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης