Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το 81% των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δικαιούνται να μπουν στο καθεστώς των προσφύγων

Economist: Το 81% των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δικαιούνται να μπουν στο καθεστώς των προσφύγων
Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι 46%, καθώς πολλοί μετανάστες από την Αφρική αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την προστασία που δικαιούνται οι πρόσφυγες
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων μεταναστεύουν στην Ευρώπη δεν είναι πρόσφυγες, αλλά απλά ψάχνουν για μία καλύτερη ζωή.
Ο Σλοβάκος ομόλογός του Robert Fico προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και είπε ότι το 95% είναι οικονομικοί μετανάστες.
Και ο Economist επισημαίνει ότι αν ο Orban και ο Fico έχουν δίκιο, τότε η ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση είναι περισσότερο ένα πρόβλημα διαχείρισης των συνόρων και επαναπατρισμού, αλλά είναι έτσι;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρχαν εφτά κράτη, οι υπήκοοι των οποίων που απολάμβαναν προστασίας σε μία χώρα της ΕΕ ήταν πάνω από 50%.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες οι εννέα στους δέκα που έφτασαν φέτος στην Ελλάδα ήταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Πολίτες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Σουδάν αντιπροσωπεύουν το 41% των αφίξεων στην Ιταλία και επιπλέον 6% ήρθαν από τη Συρία.
Με άλλα λόγια οι πολίτες από χώρες που συνήθως αποκτούν προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 75% των συνολικών παράνομων αφίξεων από τη θάλασσα.
Και τουλάχιστον το 81% όσων φτάνουν στην Ελλάδα δικαιούνται να μπουν στο καθεστώς των προσφύγων ή, σε κάποια άλλη φόρμα προστασίας από την ΕΕ.
Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι 46%, καθώς πολλοί μετανάστες από τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Γκαμπόν αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την προστασία που δικαιούνται οι πρόσφυγες.
Η πρόταση της Κομισιόν να τοποθετηθούν 160.000 αιτούντες ασύλου που έφτασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι μόνο όσοι προέρχονται από χώρες που σε ποσοστό 75% χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα έχουν αυτό το προνόμιο.
Δηλαδή, όσοι προέρχονται από τη Συρία, την Ερυθραία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας αντιπροσωπεύουν το 62% των αφίξεων από τη θάλασσα και ήδη 227.169 πρόσφυγες από τη Συρία, την Ερυθραία και το Ιράκ έχουν φτάσει στα σύνορα της ΕΕ μέχρι τώρα.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αλλά ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί το πλάνο, θα καλύπτει μόνο τους μισούς από τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη.

Embedded image permalink

Embedded image permalink
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης