Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ο κίνδυνος ανόδου δεξιών εθνικιστικών κομμάτων πλανάται στην Ευρώπη

Business Insider: Ο κίνδυνος ανόδου δεξιών εθνικιστικών κομμάτων πλανάται στην Ευρώπη
Λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών που δημιουργούν αντι-μεταναστευτικά αντανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Για τον νέο κίνδυνο που απειλεί την Ευρώπη, τον δεξιό εθνικισμό γράφει το Business Insider.
Αναλυτές στο Berenberg υπογράμμισαν σε σημείωμά τους την πιθανότατα ανόδου δεξιών εθνικιστικών κομμάτων με ατζέντα τους το κλείσιμο των συνόρων λόγω του τεράστιου όγκου μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ροή προσφύγων κυρίως από τη Συρία έγινε μεγάλο θέμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της Merkel που είδε τη δημοτικότητά της να κατρακυλά εξαιτίας των χειρισμών της στην κρίση.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν βρεθεί στην Τουρκία και στον Λίβανο, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί οι περισσότεροι ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ανταποκριθεί ομοιόμορφα στην κρίση και όπως σημειώνει το Berenberg o κίνδυνος να αναπτυχθούν αντι-μεταναστευτικά αντανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου επίσης το μεταναστευτικό έχει γίνει επίμαχο σημείο συζήτησης ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2016.
Και το Berenberg προειδοποιεί ότι αν ένα δεξιό κόμμα κερδίσει τις εκλογές σε μία μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αίτημα «να ανακτήσουμε τον έλεγχο στα εθνικά σύνορα» αγνοώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να οδηγήσει τη συγκεκριμένη χώρα εκτός ΕΕ.
Αν και το Berenberg δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες για να νικήσει σε εκλογές ένα τέτοιο δεξιό εθνικιστικό κόμμα, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που τα κατάφερνε οι συνέπειες θα ήταν μεγάλες.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα όπου πριν δύο μήνες οι Έλληνες τάχθηκαν με το δημοψήφισμα κατά ενός νέου πακέτου που πρόσφεραν οι δανειστές, ο φόβος που δημιουργήθηκε ήταν ότι το αριστερό κόμμα θα κέρδιζε σε δημοτικότητα στην Ευρώπη και θα είχαμε έναν δεύτερο γύρο ευρω-κρίσης μετά από εκείνον το 2011-12.
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, τελικά πήρε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, παρά το δημοψήφισμα, και τώρα το εκκρεμές φαίνεται να μετακινήθηκε στην άλλη μεριά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι στη Βρετανία το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξελιχθεί σε μία ψηφοφορία για το μεταναστευτικό παρά τα εμπορικά πλεονεκτήματα του να ανήκει η χώρα στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, γράφει το Berenberg.
Κι έτσι το πλεονέκτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πια οικονομικό, αλλά πολιτικό.
Αλλά όλα αυτά είναι μία μακρινή πιθανότητα και το σημείωμα του Berenberg καταλήγει ως εξής:
«Δεν περιμένουμε να συμβούν όλα αυτά.
Το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen δύσκολα θα πάρει την εξουσία στη Γαλλία, το «αντίγραφό» του στην Ιταλία είναι απίθανο να κερδίσει μία σοβαρή εκλογική αναμέτρηση και το Εναλλακτική Πρόταση για τη Γερμανία διαλύεται από μόνο του».
Αλλά γι’ αυτό λένε ότι «ο κίνδυνος πλανάται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης