Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Κίνα αποτελεί ουσιαστική απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης

CNBC: Γιατί η Κίνα αποτελεί ουσιαστική απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης
Η Κίνα, και όχι η Ελλάδα, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, επισημαίνει το CNBC
Την εκτίμηση ότι η Κίνα και η οικονομίας της αποτελούν απειλή για την σταθερότητα και την οικονομία της Ευρωζώνης διατυπώνει το αμερικανικό CNBC, επικαλούμενο μια σειρά από αναλυτές.
Ειδικότερα, «η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της οικονομίας της, μετά από εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lars Feld, ακαδημαϊκός και μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι έντονες μεταβολές στις διεθνείς αγορές αποτελούν πηγή ανησυχίας τόσο για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, δεδομένου του ειδικού βάρους της κινεζικής οικονομίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως: «με ανησυχεί πολύ περισσότερο η κατάσταση στην Κίνα, καθώς θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη, από ό,τι για παράδειγμα η Ελλάδα».
«Γινόμαστε μάρτυρες της «φιλελευθεροποίησης» της κινεζικής οικονομίας, σε πολύ μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ταχύτητα, που φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως δύσκολα θα υπάρξει αντιστάθμισμα στις αλλαγές αυτές και σίγουρα θα επηρεαστεί η οικονομία της Γερμανίας.
Το CNBC σημειώνει πως η Γερμανία είναι άμεσα εκτεθειμένη στην κινεζική οικονομία, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς.
Την ίδια στιγμή, και ο οίκος αξιολογήσεων Fitch έχει στείλει το δικό του προειδοποιητικό μήνυμα στους επενδυτές, καλώντας τους να αναμένουν περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά και καθοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την κινεζική οικονομία.
«Σύμφωνα με ένα σενάριο, θα υπάρξει σταδιακή σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο +5%, κατά μέσο όρο, το διάστημα 2016-2020.
Παράλληλα, αναμένουμε έντονη μεταβλητότητα, σε αντιστοιχία με τον νέο βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στις αγορές, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνουν σε σχετική έκθεσή τους οι αναλυτές της Fitch.
Όπως τονίζει ο Matthew Beesley, επικεφαλής της Henderson Global Investors, περίπου το 40% της γερμανικής οικονομίας βασίζεται στις εξαγωγές, με το 10% αυτών να έχουν προορισμό τη Γερμανία.
«Ουσιαστικά ένα μέρος της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης λαμβάνει ώθηση από την Κίνα», σχολιάζει χαρακτηριστικά, ενώ αν η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας μειωθεί λόγω της Κίνας, τότε σίγουρα θα υποστεί πλήγμα και το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ συνολικά, καταλήγει ο Beesley.
Το CNBC επικαλείται, τέλος, δηλώσεις του Angel Gurria, του ΟΟΣΑ, ο οποίος υποστηρίζει πως «κατά την άποψή μου, οι κινεζικές αρχές έχουν υποτιμήσει τη δύναμη, το μέγεθος, τις επιπτώσεις της οικονομίας τους στις διεθνείς αγορές» και τους καλεί να γίνουν πιο σαφείς ως προς τα σχέδιά τους για τη νομισματική πολιτική.
«Πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους άλλους, καθώς ό,τι κάνουν είναι σημαντικό για όλους τους άλλους», κατέστησε σαφές ο Gurria.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης