Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Σε Ελλάδα της Λατινικής Αμερικής εξελίσσεται ταχύτητα η Βραζιλία

Forbes: Σε Ελλάδα της Λατινικής Αμερικής εξελίσσεται ταχύτητα η Βραζιλία
Μια αποχώρηση του υπ. Οικονομικών Levy θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της εμπιστοσύνης στη Βραζιλία, αλλά και του Εργατικού Κόμματος
Η Βραζιλία εξελίσσεται ταχύτατα σε Ελλάδα της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes».
Η αγορά προσπαθεί να καταλάβει ακόμη αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο Joaquim Levy, ενώ όπως και στην Ελλάδα, αυτό που κυριαρχεί είναι αν η Βραζιλία θα πληρώσει τους πιστωτές της.
Ως αποτέλεσμα, το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, έφθασε στα 3,73 ανά δολάριο την Πέμπτη, όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι ο Levy ακύρωσε το ταξίδι του για την Άγκυρα, όπου συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20, με την αγορά να εικάζει ότι είναι έτοιμος προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει ο Levy

Ο Levy, σύμφωνα με το άρθρο του Forbes, είναι το μόνο κομμάτι αξιοπιστίας της κυβέρνησης της Βραζιλίας με τους ξένους επενδυτές.
Χωρίς αυτόν, το βραζιλιάνικο ρεάλ θα διολισθήσει, ενώ η αγορά θα δώσει στην πρόεδρο Dilma Rousseff και την κυβέρνηση της χώρας ψήφο μη εμπιστοσύνης.
Πριν από λίγους μήνες, οικονομολόγοι της Itau Unibanco, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Βραζιλίας, ανέφεραν ότι μια αποχώρηση του Levy θα αποτελούσε το τέλος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Βραζιλία, αλλά και το τέλος του Εργατικού κόμματος, ανεξαρτήτως της μελλοντικής πορείας του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobas.
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας.
Δικαστήριο στη Βραζιλία εξετάζει αν η πρόεδρος Dilma έκανε κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων χρηματοδοτώντας συγκεκριμένα σχέδια μέσω της BNDES, της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης.
Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, κινδυνεύει να κινηθεί διαδικασία μομφής εναντίον της, κάτι που πολύ θα έβλεπαν με καλό μάτι.
Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα Δημοκρατική Κίνηση (PMDB) θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας, επιφανή στελέχη του οποίου όμως ερευνώνται για διαφθορά.

Ο αντίκτυπος του πολιτικού δράματος στην αύξηση των επιτοκίων

Το πολιτικό δράμα, του οποίου ο Levy είναι ο απρόθυμος πρωταγωνιστής, είναι η αποδυνάμωση του νομίσματος.
Ωστόσο, ένα αδύναμο ρεάλ δεν φαίνεται να επιδρά στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας όσον αφορά τα επιτόκια, επισημαίνει η Barclays.
Το επιτόκιο είναι στο 14,25%, με την αίσθηση που υπάρχει να είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση.
Όμως, στην Βραζιλία δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις.
Αναταράξεις στο υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή των οικονομικών προβλέψεων από την κεντρική τράπεζα, περιλαμβανομένων των εκτιμήσεων για τα επιτόκια.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης