Διεθνή

Stiglitz (οικονομολόγος): Καταστροφικές οι εκτιμήσεις του ελληνικού μοντέλου διάσωσης – Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους

Stiglitz (οικονομολόγος): Καταστροφικές οι εκτιμήσεις του ελληνικού μοντέλου διάσωσης – Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους
Αμφιλεγόμενη η στάση της Γερμανίας για το χρέος, θα πρέπει να υποκύψει έναντι του ΔΝΤ, σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος
Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του ελληνικού μοντέλου διάσωσης ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διότι απλώς η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να το αποπληρώσει.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα και αν έγινε κακή διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο Joseph Stiglitz σημείωσε ότι, «αν και δεν είμαι γνώστης, οι γερμανικές αρχές διαδραμάτισαν έναν ρόλο για τη διατήρηση του status quo, όμως τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: οι εκτιμήσεις που έγιναν από τους ειδικούς για το "ελληνικό μοντέλο" υπήρξαν καταστροφικές».
Όπως αναφέρει, «υποστηρίζουν ότι ναι, η λιτότητα θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη πτώση, όμως θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τόσο γρήγορα που θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη».
Βλέποντας, όμως, τις εκτιμήσεις να αποτυγχάνουν τον ένα χρόνο μετά τον άλλο, επισημαίνει, «θα περίμενε κανείς ότι θα προχωρούσαν σε μια αναθεώρηση αυτού του μοντέλου, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο!».
Η τρόικα, αντιθέτως, προσθέτει ο νομπελίστας οικονομολόγος, «παραμένει στη βεβαιότητά της ότι τα οφέλη τελικά θα είναι αυτά που θα επικρατήσουν, για να εκδηλωθεί αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται "double down"».
Βεβαίως, σημειώνει ότι παρατηρείται μια συναίνεση ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, «πολύ απλά διότι οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν ποτέ».
«Το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι τέτοιο που το ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί, η οικονομική ύφεση θα αυξηθεί, κάτι που θα απαιτήσει περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει και προσθέτει ότι η στάση της Γερμανίας επί του θέματος είναι αμφιλεγόμενη.
«Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της λύσης, όμως το Ταμείο δεν θέλει να εμπλακεί αν δεν υπάρξει προηγουμένως αναδιάρθρωση ενός μη βιώσιμου χρέους», επισημαίνει, για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει το Βερολίνο να υπαναχωρήσει».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης