Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz (οικονομολόγος): Γαλλία και Ευρώπη υποκύπτουν στον γερμανικό οικονομικό εκφοβισμό

tags :
Stiglitz (οικονομολόγος): Γαλλία και Ευρώπη υποκύπτουν στον γερμανικό οικονομικό εκφοβισμό
Η Γαλλία διατρέχει αληθινό κίνδυνο να δει την ψαλίδα των ανισοτήτων να ανοίγει υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος
Την θέση ότι η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη έχουν υποκύψει μια μορφή οικονομικού εκφοβισμού από τη Γερμανία διατύπωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.
Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Stiglitz υποστήριξε ότι «υπάρχει μια μορφή εκφοβισμού» από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τον οποίο η γερμανική αδιαλλαξία έναντι της Ελλάδας είχε στόχο να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την πείσει να ακολουθήσει την οδό των πολιτικών λιτότητας, ο Stiglitz απάντησε: «Το πιστεύω».
«Η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Γαλλία δεν μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Γερμανίας όσον αφορά την κατεύθυνση της δημοσιονομικής της πολιτικής ή στην ελληνική κρίση», υποστήριξε Stiglitz, υπογραμμίζοντας πως «η Γαλλία είναι από όλα τα έθνη του κόσμου εκείνη που αγκάλιασε περισσότερο την έννοια της ισότητας» αλλά διατρέχει πλέον «αληθινό κίνδυνο», να δει την ψαλίδα των ανισοτήτων να ανοίγει, λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών».
Ο Stiglitz επέκρινε τόσο τις πολιτικές λιτότητας και περιστολής των δημοσίων δαπανών, όσο και την «αληθινά ηλίθια ιδέα πως η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις τονώνει την οικονομία».
«Δεν αποτελεί πια καν θέμα συζήτησης για τους οικονομολόγους, παρά μόνο για τους Γερμανούς και ορισμένους στη Γαλλία» τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγος, αναφέροντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη επιλέγει αυτόν τον δρόμο σήμερα».
Παράλληλα ο Stiglitz δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις πολιτικές που άσκησαν αριστερές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama «όμηρο των μεγάλων πολυεθνικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης