Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Καθώς ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τις κάλπες για τους σκοπούς του, κίνδυνος η δημοκρατική κούραση

Guardian: Καθώς ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τις κάλπες για τους σκοπούς του, κίνδυνος η δημοκρατική κούραση
Ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να κερδίσει πολιτική κάλυψη για την αποδοχή εκ μέρους του, του μνημονίου, σημειώνεται
Για τρίτη φορά από τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός προσέρχεται στις κάλπες, καλούμενος πάλι να εκφράσει τη γνώμη του προκειμένου να ξεμπερδέψει το πολιτικό χάος, σημειώνεται σε άρθρο του David Patrikarakos, δημοσιογράφου και συνεργαζόμενου μέλους της Σχολής Ιρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Όπως σημειώνει, η διακυβέρνηση της χώρας θα τεθεί σε αναμονή και η Ελλάδα θα παραλύσει.
Μόλις τον Ιούλιο, ο Τσίπρας οδήγησε τους Έλληνες να ψηφίσουν σε ένα εθνικό δημοψήφισμα για το αν η χώρα έπρεπε να αποδεχθεί το πρόγραμμα διάσωσης που πρότειναν οι πιστωτές της χώρας και το έκανε αυτό διότι ήταν αντιμέτωπος με την πιθανότητα να πρέπει να αποδεχθεί σκληρούς όρους, τους οποίους προηγουμένως είχε υποσχεθεί ότι θα απορρίψει.
Χρειαζόταν τη λαϊκή στήριξη για πολιτική κάλυψη.
Τώρα έχει υπογράψει τα μέτρα, που αποτελούν νόμους του κράτους, όμως με υψηλό πολιτικό κόστος.
Όταν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 14 Ιουλίου, σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός του είτε ψήφισαν εναντίον είτε απείχαν.
Τώρα, για μια ακόμη φορά, ο Τσίπρας χρειάζεται την πολιτική κάλυψη του λαού: με μια εκτεταμένη εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του πρέπει να λάβει μια νέα δημοκρατική εντολή.
Έτσι, για μια ακόμη φορά οι Έλληνες οδηγούνται στις κάλπες προκειμένου να τον βγάλουν από αυτό το πολιτικό χάος.
Η λαϊκή βούληση έχει καταστεί πολιτικό εργαλείο.
«Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική δημοκρατική κούραση στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι ψηφοφορίες δημιουργούν ένα πολιτικό αδιέξοδο. Οι εκλογές έχουν γίνει ένας τρόπος για να ξεπερνιούνται πολιτικές διαμάχες», επισημαίνει στον D. Patrikarakos μια ελληνίδα νομικός.
Ο Τσίπρας έχει προκηρύξει αυτές τις εκλογές προκειμένου να απαλλαγεί από την άκρα αριστερά στο κόμμα του και για να προχωρήσει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που πέρασε από τη Βουλή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί.
Με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος συνεχώς να αντιτίθεται, η ζωή του θα γινόταν ολοένα και περισσότερο περίπλοκη.
Από την άλλη, η Αριστερή Πλατφόρμα εγκατέλειψε το κόμμα, δημιουργώντας τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση του πώς θα δημιουργήσει ένα κόμμα από την αρχή και να κάνει εκλογική εκστρατεία ως ένα αποτελεσματικό και ικανό αντιπολιτευτικό κόμμα σε διάστημα ενός μηνός.
Αυτό είναι αδύνατον, καθώς ακόμη και αν οι 25 βουλευτές καταφέρουν να επανεκλεγούν, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεν θα αποτελούν απειλή για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε όμως και το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, θα μπορέσει να το κάνει, η οποία ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει από την μη επιτυχή εκστρατεία υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα.
Ο Τσίπρας είναι σχεδόν βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές και πρέπει να απαλλαγεί από την ταραχώδη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είναι ικανοποιημένη από τα γεγονότα, δηλώνοντας ότι «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης».
Ο Τσίπρας συνεχίζει το ταξίδι του από την άκρα αριστερά προς το κέντρο και εν τω μεταξύ, η Ελλάδα καλείται για μια ακόμη φορά να τον βοηθήσει στον δρόμο του.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης