Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Σε αναμονή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα – Ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ

WSJ: Σε αναμονή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα – Ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει «αν» και «πότε» οι πολίτες θα προσφύγουν στις κάλπες για ακόμη μία φορά
Στην επικείμενη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και τον εσωτερικό διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται άρθρο, που δημοσιεύεται στην αμερικανική Wall Street Journal.
Ειδικότερα, η WSJ σχολιάζει πως ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη 20 Αυγούστου, το αν και πότε θα διενεργηθούν νέες, πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Οι πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι είναι το στοίχημα, που είναι πρόθυμος να βάλει ο Αλ. Τσίπρας, με στόχο να ενισχύσει τη δύναμή του και την ικανότητά του να εκπληρώσει το νέο Μνημόνιο συνεργασίας με τους πιστωτές της χώρας.
Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η πληροφορία, πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου την εντολή από τους ψηφοφόρους, με στόχο να ξεπεράσει τον εσωκομματικό σκόπελο των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψήφισαν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές.
Η WSJ εκτιμά πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ευελπιστεί σε μια κυβερνητική πλειοψηφία, υπό την ηγεσία ενός ανανεωμένου κόμματος, με βουλευτές που θα στηρίξουν τη νέα πολιτική του, χωρίς την παρουσία των διαφωνούντων της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ του Μνημονίου είναι πιθανό να προκύψει από τις νέες εκλογές, αναφέρει στη συνέχεια, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις, ενώ η ισχυρή δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα τον καθιστά τον πιθανότερο νικητή των εκλογών.
Αυτό που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο είναι η υποστήριξη που θα λάβουν κόμματα μικρότερα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ενδέχεται να καθορίσουν τις μορφές των επόμενων συνασπισμών, αλλά και το αν το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί ομαλά.
Αβέβαιο παραμένει, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, αλλά και τι αυτές θα σήμαιναν για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, με την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών να τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αν τελικά η ημερομηνία επιβεβαιωθεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν προτού η Ελλάδα θεσπίσει μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και προτού οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ προλάβουν να οργανώσουν ένα νέο κόμμα κατά του Μνημονίου.
Ο πιο απλός δρόμος για τις εκλογές περιλαμβάνει την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα υποβληθεί στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πλέον ικανή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει η WSJ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει μέχρι διεξαχθούν εκλογές, υπό την ηγεσία της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία μάλιστα θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας.
Υπό συζήτηση βρίσκεται και ένα λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, η επιλογή να καθυστερήσουν οι εκλογές έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και να έχει ανοίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης