Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Το ύψος του νέου ελληνικού προγράμματος θα εξαρτηθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

tags :
Dijsselbloem: Το ύψος του νέου ελληνικού προγράμματος θα εξαρτηθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η Ελλάδα είχε δεκαετίες κακής πολιτικής και ένα εξάμηνο απόλυτου χάους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας
Το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα μέσω του νέου δανείου από τον ESM θα καθοριστεί από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας.
Ειδικότερα, ο ολλανδός υπουργός και επικεφαλής του Eurogroup, υποστήριξε ότι τα 86 δισ. ευρώ δεν θεωρούνται δεσμευτικό ποσό, ενώ ως προς το ζήτημα που τέθηκε από τα γερμανικά Μέσα, τα οποία εμφανίζουν το ποσό του δανείου στα 92 δισ. ευρώ, σχολίασε ότι τα 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Εφόσον ο ESM λάβει το πράσινο φως σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, τότε θα μπορέσει να χορηγήσει τριετές δάνειο στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές στους ολλανδούς βουλευτές.
Τα χρήματα από το δάνειο πράγματι θα καταλήξουν στους πιστωτές, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, καλώντας ωστόσο όλους να θυμηθούν ότι «πρόκειται για χρήματα, τα οποία πρώτοι οι Έλληνες ξόδεψαν».
Ο Dijsselbloem εμφανίστηκε σίγουρος ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως άλλωστε συνέβη στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και συνέβαινε και στην Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2015, όταν και έγιναν οι εθνικές εκλογές.
«Η Ελλάδα είχε δεκαετίες κακής πολιτικής και ένα εξάμηνο απόλυτου χάους», σχολίασε, επίσης, ο ολλανδός υπουργός, ασκώντας έμμεση κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πλέον έτοιμη να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα από όσα οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
Ως προς το ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, ο Dijsselbloem υποστήριξε πως η Christine Lagarde, επικεφαλής του Ταμείου, εμφανίζεται θετική, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2015.
«Συμφωνήσαμε με το ΔΝΤ ότι θα κοιτάξουμε την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ως το 2030 το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».
Σχολίασε, δε, πως η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, από ό,τι το ύψος του χρέους, για να διευκρινίσει ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ως το 2030.
«Έπρεπε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να αποφασίσει άμεσα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα», κατέστησε σαφές ο ολλανδός υπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί ότι το ΔΝΤ θα επιλέξει να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα.
Τόνισε, πάντως, πως το ΔΝΤ σέβεται την απόφαση της Ευρωζώνης να μην υπάρξει ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως το Ταμείο ζήτησε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας στα 60 χρόνια.
Ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε πως δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες για το μέλλον, επισήμανε, ωστόσο, πως είναι σημαντικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευση στηρίζουν την κυβέρνηση και την συμφωνία με τους εταίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης