Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας, λόγω της άρνησης του ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα

CNN Money: Ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας, λόγω της άρνησης του ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα
Αύριο θα δοθεί η πρώτη δόση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη δόση του προγράμματος διάσωσης την Πέμπτη, μετά την έγκριση της συμφωνίας και από το γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNN Money.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αν και όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στο πρόγραμμα διάσωσης, είναι η πρώτη φορά που θα το κάνουν χωρίς την άμεση οικονομική υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν και οι χώρες της ζώνης του ευρώ επιθυμούν την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ωστόσο πολλοί δεν αισθάνονται βολικά με την προοπτική του να παρασχεθεί στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα ήτα ευρέως αντιδημοφιλές στους ψηφοφόρους τους.
Την Κυριακή, η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για ελάφρυνση του χρέους, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκτασης των προθεσμιών αποπληρωμής.
«Πρόκειται για… τυπική πολιτική Merkel: τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στη βάση βήμα-βήμα, ενώ εν δυνάμει μελλοντικές δυσκολίες μετριάζονται χρησιμοποιώντας έναν θετικό τόνο, χωρίς όμως να γίνονται σαφείς υποσχέσεις», σημειώνει η Carsten Nickel, αναλύτρια της Teneo Intelligence.
Η άρνηση του ΔΝΤ να συμμετέχει υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου πακέτου διάσωσης και του οικονομικού μέλλοντος της Ελλάδας.
Ωστόσο, γενικά εκτιμάται ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ καλύτερο από την εναλλακτική της χαώδους οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, που θα την ωθούσε στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης