Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί κάνει λάθος το ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

CNBC: Γιατί κάνει λάθος το ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον βοήθεια, ύστερα από την έγκριση της συμφωνίας για το πρόγραμμα διάσωσης και από το γερμανικό κοινοβούλιο, σήμερα, Τετάρτη, ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο χωρίς μια μαζική αναδιάρθρωσή του.
Σύμφωνα με τον Volker Wieland, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρο του Ινστιτούτου Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, οποιαδήποτε χαλάρωση στις πληρωμές από την Ελλάδα δεν θα ήταν επείγουσα.
«Το κόστος που φέρει το χρέος είναι πολύ χαμηλό για την Ελλάδα, ακριβώς διότι πολλοί από τους τόκους και τις αποπληρωμές έχουν ήδη αναβληθεί», αναφέρει σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC και προσθέτει ότι «το μόνο χρέος που είναι ιδιαίτερα ακριβό, εκτός από τους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς, είναι το χρέος του ΔΝΤ».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC, δεδομένου ότι η Γερμανία επιθυμεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Wieland εκφράζει αυτή την άποψη.
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος.
Σύμφωνα με τον Daniel Lacalle, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της Alpha Strategy, το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
«Ένα ακόμη "κούρεμα" δεν θα προσφέρει τίποτα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει «χαμηλότερο κόστος χρέους απ' ό,τι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληρώνουν λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ και έχουν μεγαλύτερες περιόδους ωρίμανσης».
Παράλληλα, αναφέρει ότι η αληθινή πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά της.
«Είναι ένα θέμα μιας από τις χειρότερες χώρες σε όρους ευκολίας του επιχειρείν», επισημαίνει και προσθέτει ότι «πρέπει να κάνει κάτι για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάποιο σημείο, που είναι κάτι που οι κυβερνήσεις ποτέ δεν ήθελαν να κάνουν και αυτή δεν διαφέρει, κάτι που αποτελεί πρόβλημα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης