Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ως η χρυσή τομή ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ως η χρυσή τομή ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στα 60 χρόνια συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα 
Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της διάστασης απόψεων που υπάρχει μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της, η γερμανική Handelsblatt.
Ειδικότερα, διατυπώνει την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και απαιτείται η αναδιάρθρωσή του, προκρίνοντας ως την ιδανική λύση για όλους τους πιστωτές της Ελλάδας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.
Αναλυτικότερα, επισημαίνει πως το ΔΝΤ είναι απρόθυμο να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εκτός και αν υπάρξει λύση για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ, από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο θέλει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η Handelsblatt εκτιμά ότι η λύση, στην οποία ενδέχεται να καταλήξουν οι δύο πλευρές, είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους για πολλές δεκαετίες.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ωφελούσε και την ίδια την Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, καθώς θα επέτρεπε ουσιαστικά την ελάφρυνση του χρέους της, χωρίς να υπάρξει επίσημα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του.
Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται η εφημερίδα, το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους στα 60 χρόνια συζητήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής (14/8).
Σε περίπτωση που αυτό το ενδεχόμενο πραγματωθεί, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει την τελευταία δόση το 2075, από το 2054, βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος.
Παράλληλα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μία περίοδος χάριτος, δέκα ή και περισσότερων ετών, στα οποία δεν θα καταβάλει τόκους στους δανειστές.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η μείωσή του είναι απαραίτητη, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, ενώ πρόσφατα νέα έκθεση της Κομισιόν στήριξε τη θέση του ΔΝΤ.
Η διοικήτρια του Ταμείο, Christine Lagarde, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι αν υπάρξει μια κάποια αναδιάρθρωση, αλλά όχι μείωση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ θα πειστεί και θα συμμετάσχει τελικά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

A Long Way-01

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης