Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Eνεργειακό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ζάμπια – Εξαιτίας της μείωσης κατά 40% των αποθεμάτων του νερού

Bloomberg: Eνεργειακό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ζάμπια – Εξαιτίας της μείωσης κατά 40% των αποθεμάτων του νερού
Οι εταιρίες εξόρυξης θα υποχρεωθούν να περικόψουν κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας
Η Ζάμπια μπορεί να αναγκαστεί να κόψει την ισχύ στο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου στη λίμνη Kariba τον Νοέμβριο αν οι εταιρίες εξόρυξης δεν περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο την κρατική εταιρία ηλεκτροδότησης.
Αν και οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι Barrick Gold Corp και First Quantum Minerals Ltd, συμφώνησαν στις 11 Αυγούστου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%, δεν το έχουν κάνει ακόμα πράξη.
«Αν δεν προχωρήσουν σε αυτή τη μείωση κατά 30%, τότε τον Νοέμβριο θα κατεβάσουμε τους διακόπτες» αναφέρει ο Bestty Phiri, στρατηγικός διευθυντής της Zesco Ltd.
Η Ζάμπια που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού, αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει καταγραφεί, καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται, εξαιτίας των περιορισμένων βροχοπτώσεων, συρρικνώνοντας έτσι την παραγωγή στις υδροηλεκτρικές μονάδες που αποφέρουν το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Ο σταθμός της Kariba είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και έχει ικανότητα παραγωγής 1.080 megawatts, που αντιστοιχούν στα μισά από τα συνολικά αποθέματα.
Τα περισσότερα εργοστάσια λειτουργούν το 30% της - υπό κανονικές συνθήκες - ενέργειας εξαιτίας του καταμερισμού του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι εταιρίες εξόρυξης θα περιορίσουν κατά 30% την κατανάλωση ηλεκτρικού την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα υποχρεωθούν να κανονίσουν εναλλακτικές έκτακτες εισαγωγές ενέργειας.
Τα επίπεδα του νερού στη λίμνη Κariba έπεσαν κατά 40% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 80% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησε να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας δεν αποκάλυψε ακόμα το μέγεθος των αυξήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης