Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σε τεντωμένο σχοινί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας – Στο Eurogroup περνά πλέον η σκυτάλη

CNBC: Σε τεντωμένο σχοινί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας – Στο Eurogroup περνά πλέον η σκυτάλη
Απαιτείται πλέον η πολιτική συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να απελευθερωθεί η βοήθεια προς την Αθήνα
Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσει η συμφωνία ή θα καθυστερήσει, όπως σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Πλέον η σκυτάλη έχει περάσει στις Βρυξέλλες, αφότου η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.
Αν και η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν συμφωνήσει στις τεχνικές λεπτομέρειες, πλέον είναι αναγκαία η πολιτική συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, πριν απελευθερωθεί οποιαδήποτε βοήθεια.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό είναι περισσότερο εύκολο να λεχθεί από το να γίνει πράξει, με τις εντάσεις να είναι υψηλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να καθυστερήσει το πρόγραμμα διάσωσης και η Ελλάδα να αιτηθεί δάνειο-γέφυρα ώστε να αποπληρώσει και το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ την 20ή Αυγούστου.

Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ;

Υψηλή ήταν η ένταση κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης επί της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, με υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιτίθενται στη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα λιτότητας, περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, αυξάνεται η στάση μέσα στις τάξεις του κόμματος από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλούν να διασπαστούν από το κόμμα.

Καθησυχάζοντας τη Γερμανία

Ωστόσο, δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα όπου αυξάνονται οι αντιδράσεις σχετικά με τον νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θέλει το Eurogroup να απαντήσει στα αναπάντητα ερωτήματα του προγράμματος την Παρασκευή και συγκεκριμένα, αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει οικονομικά σε αυτό.
Άλλωστε, τις περασμένες ημέρες γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι κρίσιμη.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη το βράδυ αναφέρει ότι θα αξιολογήσει τη συμμετοχή του όσον αφορά την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα μόλις αναληφθούν δράσεις για την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρώπη.
Ωστόσο, το θέμα αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σε οποιοδήποτε είδος ελάφρυνσης του χρέους, φοβούμενη ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη κάποιου είδους ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Jefferies International, σε δηλώσεις του στο CNBC ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη ορατή στην Ελλάδα και ότι «θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνσή του».
«Ίσως τα σχέδια των Γερμανών να είναι η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς διαγραφή χρέους ή κάποιου είδους ελάφρυνση και ίσως σε μερικούς μήνες, αν μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα, να επεκταθούν οι ωριμάνσεις», ανέφερε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης