Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι Έλληνες βουλευτές λογομαχούν για το τρίτο μνημόνιο, λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της Ευρωζώνης

Reuters: Οι Έλληνες βουλευτές λογομαχούν για το τρίτο μνημόνιο, λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της Ευρωζώνης
Επιμένει το ΔΝΤ ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνον αν η Ευρώπη συμφωνήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Στη μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή, που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, το οποίο σημειώνει ότι οι έλληνες βουλευτές λογομάχησαν για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μερικές ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη ζωτική για την Αθήνα οικονομική βοήθεια.
Όπως σημειώνεται, το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγείται προς διάλυση λόγω του νέου μνημονίου και υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, χάρη στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία «έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο οικονομικό χάος».
Παράλληλα, τονίζεται ότι ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια στάση μέσα στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα προσκείμενα στην Αριστερή Πλατφόρμα μέλη του να αρνούνται να αποδεχθούν τις αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια υπό το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας σε πέντε χρόνια.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η ψήφος της Παρασκευής θα δοκιμάσει τη δύναμη της αντίστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον Τσίπρα να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στη στάση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έγειρε σειρά διαδικαστικών ερωτημάτων και αντιρρήσεων που οδήγησαν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της συζήτησης και την έναρξη της ψηφοφορίας στην Βουλή στις 9 το πρωί.
Από τη στιγμή που η συμφωνία περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη δόση των κεφαλαίων και πριν φθάσει η 20ή Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Αν δεν ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της η Αθήνα, τότε είναι πιθανόν η ΕΚΤ να αναστείλει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις πληγείσες ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, όπως σημειώνεται, ακόμη και μετά την έγκρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, η συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνον αν η Ευρώπη συμφωνήσει να ελαφρύνει το τεράστιο βάρος του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης