Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε το β’ τρίμηνο του 2015 - Αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Telegraph: Η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε το β’ τρίμηνο του 2015 - Αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,85 το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις
Η Ελλάδα εξέπληξε σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, τις αγορές, καθώς οι επίσημες αρχές ανακοίνωσαν ότι η οικονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 0,8% το β’ τρίμηνο του 2015, επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Μάλιστα, τονίζει η Telegraph, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ότι η οικονομία θα υποχωρούσε κατά 0,5%, ωστόσο παρότι η Ελλάδα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και ήρθε αντιμέτωπη με το Grexit, αυτή ενισχύθηκε.
Ο Jonathan Loynes, οικονομολόγος της Capital Economics, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως μια «ευχάριστη έκπληξη», ενώ σχολίασε ότι η αγορά ενδεχομένως τονώθηκε, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν όσα επιθυμούσαν, σε αναμονή των capital controls.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Telegraph αναφέρει τον κλάδο των αυτοκινήτων, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47% τον Απρίλιο και αντίστοιχα υποχώρησαν κατά 24% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, επισημαίνει στη συνέχεια, φαίνεται ότι η ανάπτυξη έλαβε ώθηση από τον αποπληθωρισμό, ήτοι την πτώση των τιμών καταναλωτή, η οποία ήταν τάχιστη.
Το πιθανότερο είναι ότι η απειλή των κεφαλαιακών περιορισμών και στη συνέχεια η εφαρμογή αυτών προκάλεσε μια περίεργη καταναλωτική συμπεριφορά, εκτιμά ο Jamie Murray, οικονομικός αναλυτής του Bloomberg Intelligence.
Παράλληλα, διευκρινίζει πως οι Έλληνες έσπευσαν να πληρώσουν τους φόρους τους, κρίνοντας πως ενώ οι καταθέσεις τους μπορεί να υποστούν μείωση, το ίδιο δεν θα συμβεί και στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας, ωστόσο, υποχώρησε, κάτι που θα οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση του χρέους της χώρας.
Η Telegraph διευκρινίζει, ακόμα, πως τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να αναθεωρηθούν.
Σημειώνει δε πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να μειωθεί κατά 2,3% το 2015, ενώ τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αναμένονται αρνητικά, λόγω της επιβολής των capital controls.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τον PMI να υποχωρεί τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης