Τελευταία Νέα
Διεθνή

City AM: Μόνον το πρόγραμμα δεν αρκεί για τη διάσωση της Ελλάδας – Ο χρόνος εξαντλείται για τον Τσίπρα

City AM: Μόνον το πρόγραμμα δεν αρκεί για τη διάσωση της Ελλάδας – Ο χρόνος εξαντλείται για τον Τσίπρα
Άρθρο της Βασιλικής Κουτράκου, διευθύντριας του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκών Σπουδών
Το πρόγραμμα διάσωσης από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί μια αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, εκτιμά η Βασιλική Κουτράκου, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα City A.M., που επικεντρώνεται σε θέματα επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει η κ. Κουτράκου, με την τεχνική συμφωνία για την Ελλάδα επιτεύχθηκε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Οικονομικά, αυτή η συμφωνία φέρνει τη χώρα πίσω στο μονοπάτι που βρισκόταν πριν από επτά μήνες, όμως με περισσότερες περικοπές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εμπλακεί σε μια πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές, πριν τελικά συνθηκολογήσει.
Η κ. Κουτρουμάνου, αφού επισημαίνει στο άρθρο της τους χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει η συμφωνία, όπως στα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζει τη θετική αποδοχή της από τις αγορές, στις οποίες καταγράφηκαν σημάδια ανακούφισης, με τις μετοχές να σημειώνουν σημαντικά κέρδη που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις το 3%.
Από τη στιγμή που αποκατασταθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ο ασφυκτικά πιεσμένος επιχειρηματικός κλάδος ίσως αναπνεύσει ξανά.
Η ύφεση θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα από μόνο του δεν θα επιτύχει την στροφή στην τύχη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει και προσθέτει ότι στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ελάφρυνση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όμως, ακόμη και για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επ' αυτού του θέματος, θα πρέπει να αποκατασταθούν η πολιτική δέσμευση και η καλή πίστη.
Ακόμη πιο επείγον, όμως, είναι η πολιτική βούληση να «θριαμβεύσει» στην Ελλάδα, να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο και να αποδειχθεί η βούληση για την εφαρμογή της, πράγματα που αν και εύκολα κανείς τα λέει, ωστόσο είναι περισσότερο δύσκολο να γίνουν πράξη.
Τέλος, η κ. Κουτράκου τονίζει ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών διαφαίνεται στον ορίζονται και φαίνονται σχεδόν αναπόφευκτες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να στηρίζεται στην υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, καθώς χωρίς μια εναλλακτική για τη χώρα από την υπογραφή του μνημονίου, τα σκληροπυρηνικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν προσηλωμένα εναντίον της λιτότητας, έχοντας δημιουργήσει ένα κόμμα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας εκκλήσεις για καταψήφιση και αντίσταση κατά της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης