Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη να δεχτεί τόσες χιλιάδες μετανάστες – Τι συνέβη στην Κω

Le Monde: Η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη να δεχτεί τόσες χιλιάδες μετανάστες – Τι συνέβη στην Κω
«Αρχικά υπήρξε αδράνεια του κράτους και μετά  αστυνομική βία σε ευάλωτους ανθρώπους»
Παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον για τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα και η Le Monde στέκεται στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Κω.
Τους τελευταίους μήνες ειδικότερα που τα φουσκωτά μετέφεραν οικογένειες, οι οποίες είχαν πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στην Κω, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Ένα μικρό νησί, έκτασης 287 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Αιγαίο, σαν πόρτα εισόδου στην Ευρώπη, γνωστό κυρίως από τις καρτ ποστάλ, παρά για τις δυσκολίες που προέκυψαν από τον ερχομό των μεταναστών κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Στο νησί των 33.000 κατοίκων τεταμένη εδώ και κάποιους μήνες κατάσταση, έχει φτάσει στα όρια της έκρηξης.
Οι πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές ή, σε πρόχειρα καταλύματα στα πάρκα, τους δρόμους, τις παραλίες και το λιμάνι.
Μερικές φορές χρειάζεται να περιμένουν μέρες ή, και βδομάδες για να καταγραφούν από την αστυνομία και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μία προσπάθεια να μεταφερθούν κάποιοι από τους 7.000 ο δήμος χρησιμοποίησε ένα γήπεδο κι ένα γυμναστήριο για να διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής τους.
Αρκετοί, όμως, προσπάθησαν να εισέλθουν μαζικά στους χώρους καταγραφής, οι αστυνομικοί τους απώθησαν και άδειασαν πυροσβεστήρες στο πλήθος.
Ο δήμαρχος κάλεσε το κράτος να παρέμβει, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των αφίξεων, που είναι περίπου 500 τη μέρα.
Μετά από αυτή την έκκληση για βοήθεια 40 αστυνομικοί έφτασαν στο νησί, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στα υπόλοιπα νησιά με 250 στρατιώτες στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και τη Σάμο.
Ο δήμαρχος της Κω είπε ότι «ελπίζουμε την Παρασκευή οι περισσότεροι μετανάστες να έχουν καταγραφεί και να μπορούν να εγκαταλείψουν το νησί».
Αλλά η κατάσταση είναι ακόμα επισφαλής στο στάδιο της Κω, όπου πάνω από 2.000 μετανάστες διαμένουν σε άσχημες συνθήκες.
Όπως αναφέρουν οι «γιατροί χωρίς σύνορα» πολλές οικογένειες έχουν μωρά ή, λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, κάθονται σε ουρές κάτω από τον ήλιο στους 32 βαθμούς, χωρίς σύστημα αποχέτευσης και χωρίς περιορισμούς, πηδούν φράχτες για να πάρουν λίγο νερό.
Γενικότερα οι ομάδες των γιατρών χωρίς σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες της παρενόχλησης των προσφύγων σε δημόσιους χώρους.
Αρχικά ήταν η αδράνεια του κράτους, αλλά τώρα πια η αστυνομία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερη βία απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες 224.000 έφτασαν φέτος στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 124.000 ήρθαν στην Ελλάδα.
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής ζώνης της Ύπατης Αρμοστείας Vincent Cochetel είπε ότι «σε 30 χρόνια δεν έχω ξαναδεί παρόμοια κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η ΕΕ και είναι ντροπή».
Από τον Ιούλιο κιόλας η Ύπατη Αρμοστεία είχε κάνει λόγο για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού από τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να διαχειριστούν την άφιξη των μεταναστών.
Και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να αναλάβει δράση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά επισήμανε ότι αυτό το πρόβλημα «υπερβαίνει την Ελλάδα».
Και όχι μόνο αφού από την περασμένη Δευτέρα μόνο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 1.552 μετανάστες.
Άλλοι 500, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σικελία την Τρίτη.
Οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με κύματα έξι μέτρων και 2.000 χάθηκαν στη θάλασσα το 2015, ενώ το 2014 οι ανθρώπινες απώλειες ήταν 3.279.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης