Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: «Σωστή κίνηση» για το άνοιγμα της αγοράς η μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών από την Κίνα

ΔΝΤ: «Σωστή κίνηση» για το άνοιγμα της αγοράς η μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών από την Κίνα
Ο νέος μηχανισμός για τον καθορισμό του γουάν «φαίνεται καλό βήμα», διότι «επιτρέπει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας», σημειώνει το Ταμείο
Ως «σωστή κίνηση» για το άνοιγμα και την ευελιξία στην αγορά νομισμάτων της χώρας αξιολογεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την απόφαση της Κίνας να μεταρρυθμίσει το σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, ο νέος μηχανισμός για τον καθορισμό του γουάν που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «φαίνεται καλό βήμα», διότι «επιτρέπει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Το Ταμείο προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός.
Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι μια μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι σημαντική για μια Κίνα, η οποία «προσπαθεί να δώσει στις δυνάμεις της αγοράς έναν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομία και που ενοποιείται τάχιστα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».
Όσον αφορά την πιθανή συμμετοχή του γουάν στο καλάθι νομισμάτων που συνθέτουν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR), το νόμισμα που χρησιμοποιεί εσωτερικά το ΔΝΤ, το Ταμείο σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα κριτήρια που χρησιμοποιεί.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια περισσότερο συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία διευκολύνει τη λειτουργία των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων στην περίπτωση που το γουάν συμπεριλαμβανόταν στον καλάθι αυτό.
Σημειώνεται ότι η Κίνα υποτίμησε κατά 2% το γουάν έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο δεκαετίες και ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών προκειμένου να τονώσει την οικονομία της, μετά την πτώση που καταγράφηκε στο εξωτερικό της εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης