Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 3 ετών η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο – Επανήλθε στα επίπεδα 2012 η παραγωγή του Ιράν

Σε υψηλό 3 ετών η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο – Επανήλθε στα επίπεδα 2012 η παραγωγή του Ιράν
Η παραγωγή του Οργανισμού αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 100.700 βαρέλια ημερησίως, στα 31,5 εκατομμύρια
Σε υψηλό τριών ετών διαμορφώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο, καθώς το Ιράν αποκατέστησε την παραγωγή του στα υψηλότερα επίπεδα από την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων προς τη χώρα το 2012.
Ο Οργανισμός, που είναι υπεύθυνος για το 40% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου, στη μηνιαία αναφορά του σημειώνει ότι η παραγωγή των χωρών μελών του αυξήθηκε κατά 100.700 βαρέλια ημερησίως, στα 31,5 εκατομμύρια τον Ιούλιο.
Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία συχνά μειώνει την παραγωγή της προς τα τέλη της κορύφωσης της ζήτησης του καλοκαιριού, ανέφερε στον ΟΠΕΚ ότι περιέκοψε την παραγωγής της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχεδόν ένα έτος.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό έξι μηνών, κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση της προμήθειας από τον ΟΠΕΚ, η ελαστική παραγωγή στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα επεκτείνουν το περίσσευμα προϊόντος.
«Λαμβανομένης υπόψη της καλύτερης του αναμενόμενου ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι τώρα το 2015, σε συνδυασμό με τα σημάδια αύξησης στις οικονομίες των μεγαλύτερων καταναλωτριών χωρών, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται και επομένως, σταδιακά θα μειωθεί η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς – ζήτησης στο πετρέλαιο», επισημαίνεται στην αναφορά του ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι το Ιράν αύξηση την παραγωγή του κατά 32.300 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, στα 2,86 εκατομμύρια ημερησίως, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Embedded image permalink

Στην αναφορά περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία που έχουν δοθεί από τις 12 χώρες μέλη του, βάσει των οποίων η Σαουδική Αραβία σημειώνει ότι μείωσε την παραγωγή της τον Ιούλιο κατά 202.700 βαρέλια ημερησίως, στα 10,36 εκατ. βαρέλια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Αύγουστο του 2014.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2016 κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα.
Η παγκόσμια κατανάλωση θα αναρριχηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή κατά 1,4%, στα 94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης