Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Με την αύρα της C. Fernadez οι προκαταρκτικές προεδρικές εκλογές της Αργεντινής αύριο 9/8

Business Insider:  Με την αύρα της C. Fernadez οι προκαταρκτικές προεδρικές εκλογές της Αργεντινής αύριο 9/8
Η πρόεδρος της Αργεντινής δεν θα είναι πια υποψήφια, αλλά οι Scioli και Macri που θα διεκδικήσουν την προεδρία υιοθετούν τις πολιτικές και τη ρητορική της
H  Christina Fernadez δεν είναι στην προκαταρκτική Κυριακάτικη προεδρική ψηφοφορία, αλλά η επιρροή της είναι παντού εκεί γύρω.
Η πρόεδρος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι υπαγορεύει την προεκλογική εκστρατεία στηριζόμενη στη δημοφιλία της παρά την υποτονική οικονομία και ένα σκάνδαλο που κλόνισε την κυβέρνησή της.
Αν και δεν ψάχνει μία τρίτη συνεχόμενη θητεία, έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θα ασκήσει την επιρροή της στις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου και ίσως και στη συνέχεια.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν περάσει από την κριτική για τις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής της Fernadez, που συμπεριλαμβάνουν επιδοτήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές, προνόμια για τους φτωχούς και τις ανύπαντρες μητέρες, στο να μιλούν για την τροποποίηση αυτών των προγραμμάτων ή, ακόμα και να χτίζουν πάνω σε αυτά.
«Οι προηγούμενοι πρόεδροι σε αυτό το θέμα έκαναν τις πάπιες.
H Fernadez όχι» λέει η Maria Victoria Murillo, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Columbia University και ειδική σε θέματα της Αργεντινής.
 «Συνεχίζει να είναι πολύ αποτελεσματική».
Οι προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής θα είναι μία δοκιμασία για τους υποψήφιους προέδρους που πήραν το χρίσμα από τα κόμματά τους.
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν επίσης υποψήφιους  Κυβερνήτες και μέλη του Κογκρέσο.
Κάθε υποψήφιος πρέπει να πάρει τουλάχιστον 1,5% από τις συνολικές ψήφους σε όλες τις προκαταρκτικές για να προκριθεί στις γενικές εκλογές, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει υποψήφιους από κόμματα της μειοψηφίας.
Η ψηφοφορία έρχεται σε μία στιγμή που το έθνος  της Αργεντινής, των 41 εκατομμυρίων ανθρώπων, παλεύει.
Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι εκτιμούν τον πληθωρισμό στο 30%, το πέσο έχει υποτιμηθεί πολύ έναντι του δολαρίου, ενώ η μάχη με τα hedge funds έχει αφήσει τη χώρα χωρίς ξένους επενδυτές.
Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν επισημάνει οι υποψήφιοι, αλλά δεν έχουν τις λύσεις.
Ο Daniel Scioli κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες και πρώην αντιπρόεδρος είναι ο υποψήφιος του κυβερνητικού κόμματος για να αντικαταστήσει τη Fernadez.
O Mauricio Macri, απερχόμενος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες και πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς ηγείται της αντιπολίτευσης και υπάρχει και ο Sergio Massa, που κατεβαίνει μόνος του, αφού τα έσπασε με το πολιτικό κίνημα της Fernadez.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Scioli να προηγείται με 10 μονάδες του Macri, μία μεγάλη διαφορά μετά από σχεδόν δύο μήνες που ήταν στα ίσα.
Η άνοδος του Scioli άρχισε όταν αποφάσισε να έχει δεξί του χέρι στην προεκλογική του εκστρατεία τον Carlos Zannini, στενό συνεργάτη της Fernadez.
Aν ο Scioli νικήσει με διαφορά πιθανότατα θα συνεχίσει ο εναγκαλισμός του με τη Fernadez.
Στον αντίποδα και μία φτωχή νίκη ο Macri θα ασκήσει ακόμα πιο σκληρή κριτική στις δαπάνες της Fernadez προκειμένου να προσελκύσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.
Έξι μήνες πριν ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η Fernadez.
 Τα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από την κυβέρνησή της εξαιτίας του μυστηριώδους θανάτου του δικαστή Alberto Nisman.
Η Fernadez αρνήθηκε κάθε κατηγορία και το δικαστήριο έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση Nisman.
Οι αρχές δεν έχουν κατηγορήσει ακόμα κάποιον για το θάνατο του δικαστή.  
Τον Φεβρουάριο η δημοτικότητα της προέδρου έπεσε στα χαμηλά του 30%, αλλά τον Μάιο είχε ανέβει στο 40% και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ήταν στο 50%. «Γινόμαστε μάρτυρες ενός πολύ περίεργου φαινομένου» λέει ο Roberto Bacman διευθυντής του κέντρου σπουδών Κοινής Γνώμης, η αναγέννηση της Fernadez οφείλεται κατά ένα μέρος στον φόβο των Αργεντινών για αλλαγές στην οικονομία.  Μετά από μήνες που ο Macri υποσχόταν έναν διαφορετικό δρόμο με ξένες επενδύσεις, τελικά υιοθετεί τη θέση της Fernadez να επανακρατικοποιήσει τον αερολιμένα της Αργεντινής και την εταιρία πετρελαίου YPF.
H Fernadez δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και είπε: «Θα είχαμε γλιτώσει πολύ χρόνο, αν η αντιπολίτευση είχε καταλάβει νωρίτερα την αξία των πολιτικών μας επιλογών».  
Ο Scioli ένας πρώην οδηγός σε αγώνες ταχύπλοων που έχασε το χέρι του σε ατύχημα, είναι ισορροπιστής.
Επαινεί τις πολιτικές της Fernadez και απευθύνεται ταυτόχρονα και στους ουδέτερους ψηφορόρους, υποσχόμενος ριζικές αλλαγές στην οικονομία.
Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να αρθούν οι αντιδημοφιλείς περιορισμοί στη δυνατότητα των πολιτών να αγοράζουν δολάρια.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά και ο Macri είχε υποσχεθεί το ίδιο, αλλά γρήγορα έκανε πίσω όταν δέχτηκε κριτική πως αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό.
Τώρα επανέρχεται, όμως.
Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι λένε ότι θα λύσουν τη διένεξη με τα hedge funds που η Fernadez αποκαλεί vultures (γύπες).
Αρνήθηκαν να δεχτούν το κούρεμα και έχουν πάει την Αργεντινή στα δικαστήρια.
Η Paula Alejandra Vasconcelos, μία ανύπαντρη μητέρα που  ζει σε μία φτωχογειτονιά και δεν ξέρει τι θα ψηφίσει,  λέει ότι της αρέσουν οι πολιτικές της Fernadez, αλλά προβληματίζεται από τα οικονομικά προβλήματα και τα σκάνδαλα, όπως ο θάνατος του Nisman.
Λέει ότι "η Αργεντινή είναι σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι Αργεντινοί το έχουν συνηθίσει πια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης